2002010435 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sauramo: USA:n pörssilaskuuhkaa jo Suomen työllisyyttä

26.7.2002 19:18

Kansantalouden asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain pörssilasku vähentää jatkuessaan Suomenkin vientiä ja synkentää talouden näkymiä.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pekka Sauramo uskoo jo USA:n talouden kangertelun heikentävän Suomen työllisyyttä.

– Tähän saakka työttömyys on lisääntynyt yllättävän hitaasti. Nyt työtilanne heikkenee, sillä USA:n vaikeuksien takia Suomen vienti ei kasva ennusteiden mukaisesti. Kun pörssilaskuun lisätään USA:n yritysten ja kotitalouksien velkaongelma, on vaikea uskoa, etteivät vaikutukset alkaisi näkyä kotitalouksien kulutuksessa ja koko maan taloudessa.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Hannu Kaseva toteaa Suomenkin talouden näkymien heikenneen jo, mutta muistuttaa, että pitkän aikavälin vaikutukset eivät vielä ole selvät. Kaseva ei usko maailmantalouden olevan matkalla lamaan.

– USA:n talouden elpyminen lykkääntyy ja dollarin heikkeneminen vähentää vientiä Euroopasta ja vaikuttaa sitä kautta Suomeenkin. Reaalitalouden tilanne on kuitenkin melko lohdullinen, USA:ssakaan ei puhuta mistään lamasta.

Osavuosikatsauksiatulkitaan eri tavalla

Sauramo ja Kaseva tulkitsevat eri tavalla viime viikkoina julkaistuja osavuosikatsauksia. Sauramon mukaan osavuosikatsaukset kuvastavat sitä, etteivät talouden kasvuun luottavaisimmin suhtautuvat ennusteet ole toteutumassa. Kasevalla on valoisampi näkemys kuin Sauramolla.

– Suomen osavuosikatsauksien yleislinja on ollut positiivinen. Tappiollisia yrityksiä on vaikea löytää, eikä meillä ole luurankoja kaapeissa. Lisäksi Kaakkois-Aasian markkinat – pienet tiikerivaltiot ja Kiina – vetävät, vaikka USA:n vienti vähenisikin.

Kaseva ei myöskään usko, että pörssikurssien lasku jatkuisi pitkään. Aktia Säästöpankin pääanalyytikko Sabah Samaletdin on samaa mieltä.

– Pidän äärimmäisen epätodennäköisenä, että lasku jatkuisi näin jyrkkänä. Pörssissä on niin paljon osakkeita, että jossakin vaiheessa jotkut rupeavat nousemaan.

Hän näkee toisenkin tien johtavan kurssien nousuun.

– Pörssien laskiessa sijoittajat siirtävät rahaa korkoinstrumentteihin, jolloin korot laskevat. Alhaiset korot puolestaan alentavat osakkeidenkin hintoja ja tekevät niistä entistä houkuttelevampia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?