200207052 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera pudotti Saksanumts-lisenssin arvon nollaan

Julkaistu: 25.7.2002 20:03

Jätti-investointi Saksan kännykkämarkkinoille tuli kalliiksi

Soneran kivulias Euroopan valloitus tuli eräänlaiseen päätepisteeseen eilen, kun yhtiö ilmoitti tehneensä Saksan ja Italian umts-sijoituksistaan yhteensä 4,3 miljardin euron alaskirjaukset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sonera pudotti Saksan ja Italian lisenssien arvon nollaan.

Ulkomaisten umts-investointien tasearvo on nyt enää vain 72 miljoonaa euroa, mikä koostuu Espanjan lisenssistä.

Sonera kertoi eilen osavuosikatsauksessaan, että arvonalennus Saksan lisenssistä oli 3,84 miljardia euroa ja Italian lisenssistä 294 miljoonaa euroa. Alaskirjaukset ja Espanjan lisenssin arvostus kuvaavat melko tarkoin niitä summia, jotka Sonera on sijoittanut lisensseihin.

Lisäksi Soneran yhdessä espanjalaisen Telefonican kanssa omistama Group 3G lopettaa liiketoimintansa Saksassa. Group 3G on umts-lisenssin haltija Saksassa. Sonera omistaa yhtiöstä 43 prosenttia. Samalla yhtiöt jäädyttävät Group 3G:n gsm-liiketoiminnan. Group 3G käyttää Saksassa markkinointinimeä Quam. Italiassa Group 3G:n toimintaa ei ehditty kunnolla edes aloittaa.

Toimitusjohtaja Harri Koponen ei tunnusta, että Sonera olisi suunnitellut huonosti Saksan umts-lisenssin oston.

– Suunnitelma ei ollut huolimattomasti tehty. Kun umts-bisnekseen mentiin, tilanne oli toinen. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että päätös oli oikea tai väärä.

Koponen viittaa siihen, että vuonna 2000 kolmannen sukupolven markkinoiden tulevaisuus näytti lupaavalta.

– Saksan mobiilimarkkinoiden kehitys on Euroopan hitainta, eikä toiminta siellä ole lähtenyt käyntiin läheskään toivotulla tavalla.

Kännykkäliikenteenlopettamispäätös tehty

Talousjohtaja Kim Ignatiuksen mukaan Quamin hallitus on tehnyt päätöksen myös gsm- ja gprs-liiketoiminnan lopettamisesta. Quam pyörittää kännykkäliikennettä maassa verkkovierailusopimuksen avulla.

– Nykyinen Quamin liiketoiminta ajetaan lähikuukausina suhteellisen alas, sanoo Ignatius.

Sonera omistaa italialaisesta Ipse 2000 -yhtiöstä 13 prosenttia. Espanjassa Sonera on mukana Xfera-yhtiössä 14 prosentin osuudella.

Nyt tehtyjen päätösten jälkeen Soneran umts-toiminta on jäissä Saksassa, Italiassa ja Espanjassa. Saksassa osakkuusyhtiö Group 3G:n pitää valtion kanssa tehdyn sopimuksen perusteella rakentaa umts-verkko, joka saavuttaa 25 prosenttia väestöstä. Ignatius ei osannut eilen sanoa, mikä verkon rakentamisen kohtalo on.

Arvonalennuksen takia Soneran toisen vuosineljänneksen raportoitu tappio ennen veroja on 4,2 miljardia euroa, kun voitto ennen veroja oli vuotta aiemmin 560 miljoonaa euroa. Osakekohtainen nettotappio on 2,6 euroa.

Arvonalennuksen takia oman pääoman arvo taseessa on 1,86 miljardia euroa. Vuosi sitten vastaava lukema oli 3,96 miljardia euroa.

Soneran taseesta voi päätellä, että yhtiö kestää alaskirjaukset. Tilannetta auttaa viime syksyn osakeanti, joka toi taseeseen miljardi euroa. Lisäksi yhtiö on myynyt omaisuuttaan 3,3 miljardin euron edestä viime aikoina.

Soneralyhensi velkojaan

Sonera on vähentänyt vuoden aikana nettovelkaansa kolme miljardia euroa omaisuuden myynneillä ja osakeannista saaduilla rahoilla. Nettovelan määrä on nyt 2,1 miljardia euroa.

Nettovelkaantumisaste on kuitenkin laskenut vuodessa vain 129 prosentista 115 prosenttiin. Muutos olisi ollut isompi, ellei Sonera olisi joutunut tekemään isoja arvonalennuksia taseeseen.

Huhti–kesäkuussa liiketoiminnan kassavirta oli peräti 209 miljoonaa euroa, kun se vielä vuosi sitten samaan aikaan oli kolme miljardia euroa negatiivinen. Kassavirta kasvoi muun muassa siksi, että kotimaan mobiilitoiminta tuotti hyvin. Myös palveluliiketoiminnat paransivat kannattavuuttaan.

Soneran eilen julkistamasta toisen neljänneksen osavuosikatsauksesta näkyy, että yhtiö paransi vuodessa vertailukelpoista tuloskuntoaan selvästi. Liikevoittoprosentti esimerkiksi nousi 6,8:sta 20,8:aan. Myös sijoitetun pääoman tuotto parani. Sen sijaan liikevaihto aleni hieman.

Sonera arvioi vertailukelpoisen liikevoittonsa lähes kaksinkertaistuvan tänä vuonna viime vuoden tasosta. Raportoitu liikevoitto kuitenkin alenee pienentyneiden myyntivoittojen ja isojen arvonalennusten takia. Vertailukelpoisista luvuista on poistettu kertaluonteiset erät, esimerkiksi umts-lisenssien arvonalennukset.