200209525 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisyhtiötkin ovat ostaneetomia osakkeitaan tänä vuonna

Julkaistu: 23.7.2002 20:11

Suomessakin yritykset ovat ostaneet omia osakkeitaan tänä vuonna paljon, sanoo Opstockin analyytikko Olli Kähkönen.

– Esimerkiksi Huhtamäen tekemät omien osakkeiden ostot vaikuttivat selvästi yhtiön osakekohtaiseen tulokseen.

Kähkönen arvioi, että suomalaiset yhtiöt ostavat omia osakkeitaan taatakseen tasapuolisen kohtelun ulkomaisille ja kotimaisille osakkaille. Epätasa-arvo syntyy, koska suomalaisen verojärjestelmän mukaan sijoittajalle hyvitetään yhtiövero täysimääräisesti, jolloin hän ei maksa osingoistaan veroa. Ulkomaalaista sijoittajaa taas koskee hänen oman maansa verotus, jolloin hän yleensä joutuu pulittamaan osingoistaan veroa.

– Omien osakkeiden osto on osingonmaksua neutraalimpi vaihtoehto sijoittajia kohtaan. Se on reilu vaihtoehto myös kotimaisia sijoittajia kohtaan: jos yhtiö maksaisi osingot esimerkiksi muiden omistamiensa yhtiöiden osakkeina, niistä tulisi verotettavaa tuloa.

FIMin pääanalyytikon Jussi Hyödyn mielestä omien osakkeiden ostot Yhdysvalloissa liittyvät markkinoiden hermostuneisuuteen.

– Erityisesti telealalla yksittäisiä yhtiötä kohdanneet huonot uutiset ja skandaalit ovat levinneet vahvoihinkin yhtiöihin. Ostamalla omia osakkeitaan yhtiön johto antaa markkinoille signaalin, että yhtiön osakkeet ovat aliarvostettuja.

Kähkönen ei usko, että omien osakkeiden osto olisi suomalaisyhtiöissä merkki siitä, että menee hyvin.

– En ole huomannut, että aika, jolloin yritykset paukuttavat ostavansa omia osakkeitaan, olisi sijoittajalle erityisen hyvä aika ostoon.

Hyöty pitää Kähkösen tavoin hyvinkin mahdollisena, että omien osakkeiden ostosta tulee trendi myös Suomessa. Hän ei kuitenkaan usko, että yhtiöt mitätöisivät ostamiaan osakkeitaan, jolloin osakekohtaiset tunnusluvut kaunistuisivat, osakkeen likviditeetti paranisi ja siitä tulisi houkuttelevampi ostokohde.

– Luulen, että pääsääntöisesti yhtiöt käyttävät ostamiaan osakkeita kasvunsa rahoitukseen.

Kähkösen mukaan taas osakkeen ostoilla usein nimenomaan pyritään osakekurssien nostoon.

– Onpa joskus nähty, että yritykset ostavat omia osakkeitaan optioiden erääntyessä. Tällöin osake saadaan nousuun.

Tuoreimmat osastosta