20020626 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lukoil ja Rotch ostavat Gdanskin öljyjalostamon

Julkaistu: 19.7.2002 17:47

Brittiläinen Rotch Energy Limited -konserni ja venäläinen öljyjätti Lukoil ovat päässeet alustavaan sopuun 75 prosentin osuuden ostamisesta Gdanskin öljynjalostamosta. Puolan toiseksi suurimman öljynjalostamon yksityistämisprosessia hoitavan öljyalan kattoyrityksen Nafta Polskan on määrä hyväksyä lähipäivinä 300 miljoonan dollarin öljykauppa.

Gdanskin öljynjalostamoa on yritetty yksityistää jo puolitoista vuotta. Rotchin piti ostaa yksin 75 prosentin osakesiivu jo viime vuonna, mutta Nafta Polska hylkäsi viime tingassa kaupan.

Rotch ja Lukoil ovat luvanneet uudistaa ja kehittää Gdanskin yksikköä noin 700 miljoonalla dollarilla tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Uudet pääomistajat haluavat kaksinkertaista lähivuosina Gdanskin öljynjalostamon nykyisen neljän miljoonan tonnin vuosituotannon.

Rotch-konserni vahvisti asemaansa öljymarkkinoilla vajaa kaksi vuotta sitten ostamalla Shelliltä 180 Englannissa operoivaa huoltoasemaa.

Gdanskin jalostamon nettotulos putosi viime vuonna alle miljoonaan euroon, kun se vuonna 2000 oli vielä 45 miljoonaa euroa.

Unkarin valtiollinen öljyjätti MOL kilpaili loppuun asti pääsystä Gdanskin öljynjalostamon strategiseksi investoijaksi. Jalostamon ostajakandidaattien joukossa mainittiin alussa myös suomalainen energiayhtiö Fortum.

Tuoreimmat osastosta