200208862 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pesa Nurminen löi ikänsä ensimmäisenä suomessa

19.7.2002 15:06

Suuressa golfmaailmassa yksi vanhenevien golfareiden unelmista on saavuttaa normaalilla kentällä (väh. 6 000 yds) yhden kierroksen lyöntimääräksi tulos, joka on yhtä kuin oma ikä tai jopa sen alle ja tietenkin ilman tasoituksia. Jo pitkään olen pitänyt lähes varmana, että Helsingin Golfklubin Pentti ”Pesa” Nurminen on mies, joka sen ensimmäisenä suomalaisena tekee.

Viime maanantaina 15. heinäkuuta 2002 tämä toive toteutui. Kesäkuun 14. päivänä jo 81 vuoden rajapyykin ohittanut vanha mestari kiersi seniorien viikkokilpailussa kotikentällään Talissa kierroksensa tulokseen 80 eli jopa lyönnin paremmin kuin oli tarvis.

Nurminen aloitti pelinsä erinomaisesti, ja kierroksen puoleenväliin mennessä hän tarvitsi vain 38 lyöntiä. Sitten hyvä tulos alkoi hieman ”painaa”, ja tuloskorttiin ilmestyi bogi toisensa jälkeen.

Joko tänään on vihdoin se päivä -tyyppiset ajatukset jäykistivät vähän svingiä, mutta loppurei’illä tulleet kolme paria pelastivat tilanteen, ja 42 lyönnin sisääntulon jälkeen suuri tavoite oli kasassa.

Olin itse samaan aikaan kentällä ja heti pelattuani tuli Pesa Nurmisen tyttärenpoika, Talissa ammatikseen opettava Jani Saarinen vaarinsa saavutuksesta ylpeänä kertomaan.

Ennätysmies ei jäänyt laakereillaan lepäämään, sillä jo parin päivän päästä häntä odottivat sotiemme veteraanien mestaruuskilpailut Meri-Teijossa.

Pesa Nurminen voi kutsua Talia kotiklubikseen hieman tavallista painavammin perustein, sillä hän asui kartanon pihapiirissa, kun ensimmäiset golfarit ilmestyivät sinne kesäkuussa 1932 eli 70-vuotta sitten. Pesan isä hoiti alueella toimivaa, kaupungin omistuksessa olevaa sikalaa ja äiti yritti pitää huolta 12 lapsen katraastaan. Pesa Nurminen värvättiin samantien mailapojaksi eli caddieksi, ja hän muistaa vieläkin hyvin ensimmäisenä palvelemansa golfarin, Poul Jensenin, joka maksoi yhdeksän reiän kierroksestaan, ainakin 11-vuotiaan pojankoltiaisen mielestä huomattavan viiden markan korvauksen.

Mailankantokeikkoja odotellessaan pojat kehittelivät kartanon pihalle oman kaksireikäisen kentän, jossa he puusta veistämillään karahkoilla ja löytämillään palloilla perehtyivät maailman kiehtovimman pallopelin salaisuuksiin.

Ensimmäinen caddie-kilpailu pelattiin kesällä 1934, jolloin mailapojat saivat vihdoin pelata oikeata kenttää. Nyt herrat kantoivat mailoja, ja pojat pelasivat. Poul Jensenin luotsaama Pesa selvisi neljänneksi ja sai palkinnoksi sen verran rahaa, että pystyi ostamaan ensimmäisen oman mailansa – putterin.

Vasta sotien jälkeen muutamat jo miehistyneet ja hyväkäytöksiset caddiet otettiin klubin jäseniksi. Pesan kohdalla se tapahtui vuonna 1948. Heti seuraavana vuonna hän meni ja voitti seuran yleisen mestaruuden, mikä todisti, että pihapiirissä alkeellisen välinein hankittu pallosilmä ja herrojen pelaamisen tarkka seuraaminen oli nopeuttanut kehittymistä.

Pesa Nurminen on myöhemmin voittanut viidesti Talin kansainvälisen neljän kierroksen kilpailun Broman Cupin. Kilpailuhan jatkuu nykyään nimellä Finnish Amateur/The Erkko Trophy.

Lopuksi oman ikänsä pelaamisen ennätyksistä vielä sen verran, että satoja vuosia vanhassa lajissa nekään eivät ole helppoja. Kaikkien aikojen nuorin oman ikänsä pelannut USA:n Bob Hamilton oli 59-vuotias kiertäessään kentän samalla lyöntimäärällä ja vanhin kanadalainen Arthur Thompson 103-vuotias.

P.S. Maailman vanhin golfkilpailu, vuonna 1860 alkanut British Open pelataan tässä viikonvaihteessa, ja Nelonen välittää kuvaa tapahtumista kaikkina kisan neljänä päivänä torstaista sunnuntaihin. Suuri golfyleisö jännittää jatkuuko Tiger Woodsin voittoputki ja pääseekö hän jälleen askeleen lähemmäksi suurta tavoitettaan eli voittaa kaikki neljä Major-turnausta samana vuonna.

Me suomalaiset jännitämme tietenkin miten jo kolmatta kertaa mukana oleva Mikko Ilonen pärjää. Onko hän mukana vielä viikonvaihteen peleissä vai yllättääkö hän peräti viimevuotiseen malliin, jolloin hän kaikkien hämmästykseksi kiilasi itsensä kärkikymmenikköön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?