200208839 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perssonin lupaus tarjoaahyviä sijoitustuottoja

18.7.2002 19:16

Ruotsin pääministeri Göran Persson antoi alkuviikosta kovan lupauksen. Mikäli asia hänestä riippuu, Ruotsi liittyy Euroopan valuuttayhteistyöhön vuonna 2005 ja kruunu poistuu käytöstä vuoden 2006 alussa. Perssonin mukaan Ruotsi täyttää valuuttaunionin kelpoisuusehdot, ja hän lupaa ryhtyä toteuttamaan jäsenyyttä mikäli säilyttää pääministerin virkansa syyskuun vaaleissa.

Persson aikoo sopia muiden puolueiden edustajien kanssa kansanäänestyksen järjestämisestä ja uskoo äänestystuloksen olevan selvillä jo ensi keväänä.

Perssonin vaalivoitto on käytännössä varma, koska Ruotsin oikeisto-oppositio on hajallaan eikä uskottavaa vaihtoehtoa pääministeriksi ole. Kysymys onkin puolueiden voimasuhteiden kehityksestä.

Mikäli sosiaalidemokraatit voittavat kylliksi ja tarvitsevat vain yhden pienpuolueen tukea valtiopäiväenemmistön rakentamiseen, Perssonin on helpompi saada tahtonsa läpi kuin nyt. Tällä hetkellä Persson tarvitsee sekä vasemmistopuolueen että ympäristöpuolueen tukea päätöksilleen.

Mielipidemittaukset ennakoivat sosiaalidemokraattien otteen vahvistuvan erityisesti ympäristöpuolueen kustannuksella. On mahdollista, että Persson availee yhteistyömahdollisuuksia myös keskustan tai kristillisdemokraattien kanssa, koska vasemmistopuolue suhtautuu Emuun erittäin kielteisesti.

Ruotsin tiellä Emuun on sisäpolitiikan lisäksi toinenkin este: Perssonin arvio kruunun ja Ruotsin talouden eurokelpoisuudesta ei pidä kaikilta osin paikkaansa.

Vaikka Ruotsin julkinen talous on ainakin tilastojen mukaan ajettu Emu-kelpoiseksi, kruunun kurssi ei ole täyttänyt järjestelmän vakausvaatimusta. Rahaliiton esiaste, valuuttakurssijärjestelmä ERM sallii valuutan vaihtelevan korkeintaan 2,25 prosenttia viitekurssinsa molemmin puolin, mutta kruunun eurokurssi on vaihdellut noin 10 prosenttia keskiarvon molemmin puolin.

Euron käyttöönoton jälkeen yhteisvaluutan arvo on vaihdellut kahdeksan ja kymmenen kruunun välillä ja ollut keskimäärin 8,88 kruunua. Naapuri Tanskan kruunun arvo on vuoden 1999 alun jälkeen vaihdellut noin puoli prosenttia keskiarvon ylä- ja alapuolella. Tanskan kruunu kytkettiinkin ERMiin jo jokin aika sitten.

Tämän vuoden aikana Ruotsin kruunun heilahtelu on tosin vaimentunut ja euron arvo vaihdellut enää pari prosenttia keskimääräisen 9,16 kruunun molemmin puolin. Mikäli ruotsalaiset äänestävät liittymisen puolesta, on todennäköistä, että kruunun vaihtelu vaimenee entisestään ja sopiva euron arvo löytyy nopeasti.

Kurssi, jolla euro ja kruunu kytketään, onkin sitten täysin avoin kysymys. Vielä viime keväänä euron ennakoitiin painuvan 8,5 kruunun tienoille Ruotsin jäsenyyden koittaessa, vaikka euron kruunukurssi ole ollut niin alhainen kahteen vuoteen.

Obligaatiomarkkinat puolestaan arvioivat kruunun yhä heikentyvän euroa vastaan: Ruotsin kahden vuoden viitelaina tuotti eilen 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin euroalueen vastaavat viitelainat ja vastaavasti viiden vuoden viitelaina 0,65 ja 10 vuoden laina 0,46 prosenttiyksikköä enemmän.

Mikäli kruunun uskottaisiin vahvistuvan, kruunuobligaatiot tuottaisivat eurolainoja vähemmän kruunun vahvistumisen korvatessa sijoittajille matalamman korkotuoton. Tuottoerojen perusteella korkomarkkinat arvioivat euron kipuavan kolmessa vuodessa eli Perssonin havittelemaan Emu-jäsenyyteen mennessä 9,53 kruunuun.

Tuottoeron kehitys kertoo markkinoiden arvion Perssonin lupauksen uskottavuudesta: mikäli Ruotsin uskotaan todella liittyvän Emun jäseneksi vuonna 2005 ja kytkevän kruunun kurssijärjestelmä ERMiin ensi vuoden alussa, Ruotsin ja euroalueen viitelainojen tuottoero kapenee huomattavasti tulevan syksyn aikana.

Perssonin lupaukseen luottavalle sijoittajalle ruotsalaisobligaatiot tarjoavat paitsi europapereita parempaa tuottoa ja tuottoeron kapenemisesta syntyvää pääomavoittoa myös mahdollisuutta valuuttakurssivoittoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?