2002010720 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valuuttatappiot painoivat Componentan tulosta

Tilauskanta kasvoi ja yhtiö odottaa parempaa tulosta

11.7.2002 19:58

Liikevaihdon lasku sekä valuuttakurssitappiot pudottivat teollisuudelle komponentteja valmistavan Componentan huhti–kesäkuun tulosta hieman viime vuodesta. Kysyntätilanne on nyt helpottunut ja yhtiö odottaakin viime vuotista parempaa syksyä.

Componentalle kertyi tulosta ennen satunnaisia eriä 0,7 miljoonaa euroa vuoden toisella neljänneksellä, kun vuosi sitten tulosta oli ilman 1,2 miljoonan euron myyntivoittoa 1,1 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski vajaat kolme prosenttia, mikä selittyy pääosin myydyillä tai lopetetuilla toiminnoilla.

Alkuvuonna kysyntätilanne on ollut lattea etenkin Euroopan raskaassa kuorma-autoteollisuudessa. Nihkeä tilaustahti on näkynyt myös Euroopan työkoneteollisuudessa. Tuulivoimalakomponenttien menekki on ollut kasvussa.

Vaikka liikevaihto on supistunut hieman, yhtiö on onnistunut parantamaan operatiivista kannattavuuttaan. Liikevoittoprosentti on pysynyt kasvu-uralla viime vuoden lopulta lähtien. Kustannuksia on saatu kuriin muun muassa lopettamalla ja myymällä toimintoja. Kustannuskuria tarvitaankin, sillä yhtiö on velkaantunut pahoin. Nettovelkaantumisaste on noussut reilusti yli kolmen sadan prosentin, jos yhtiön vajaan 30 miljoonan euron pääomalainat huomioidaan velkana.

Alkuvuoden kysyntäongelmat ovat jääneet taakse. Kesäkuun lopussa yhtiön tilauskanta oli kasvanut 29,9 miljoonaan euroon viime vuoden 26,5 miljoonasta eurosta.

Lähitulevaisuus näyttää hyvältä. Yhtiö uskaltaa ennakoida, että liikevaihto kasvaa ja tulos paranee kolmannella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?