200201931 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi lupakäytäntö on tehnyt terää kesätapahtumille

Julkaistu: 10.7.2002 13:53

Kesätapahtuman järjestäminen vaatii ammattitaitoa

Oululaisen Pro Piknik Festivals Oy:n promoottori Ilpo Sulkala kiittelee tuotevalvontakeskusta siitä, että tapahtumille pitää tätä nykyä nimetä yksi virallinen järjestäjä. Vaatimus on pakottanut järjestäjät selkiyttämään ja järkiperäistämään toimintaansa.

Oulun keskustan kävelykadulla Rotuaarilla heinäkuun puolivälissä vuosittain järjestettävä Piknik on tyypillinen kesäinen kaupunkitapahtuma.

Neljän illan aikana kävelykadulle pystytetylle päälavalle kipuaa nuorten aikuisten suosimia kotimaisia kärkinimiä Nylon Beatista Apulantaan.

Viime vuosina Piknik on vetänyt paikalle keskimäärin 10 000 musiikin ystävää vuodessa. Viime vuonna tapahtuma ylsi reiluun 200 000 euron liikevaihtoon.

Pro Piknik Festivals on kolmen oululaisravintolan perustama tapahtumayhtiö.

Yksi juhla,yksi anniskelulupa

Koska Piknikissä myydään ruokaa ja alkoholijuomia, pitää lupahakemus osoittaa tuotevalvontakeskukselle.

Ennen lopullisen anniskeluluvan myöntämistä tuotevalvontakeskus kuulee paikallista poliisia varmistuakseen, ettei sillä ole mitään tapahtuman järjestämistä vastaan.

– Aikaisemmin ravintolat hakivat kukin omat anniskelulupansa tapahtumaan. Menettely osoittautui käytännössä hankalaksi, koska lupa edellytti, että asiakkaat pysyvät sen ravintolan aitauksessa, josta ovat juomansa ostaneet. Nyt kun anniskelulupa on haettu koko alueelle yhden yrityksen nimissä, kaikki ovat tyytyväisiä, Sulkala toteaa.

Yhden anniskeluluvan takia kaikkien juhla-alueella liiketoimintaa harjoittavien yritysten rahaliikenne on lain mukaan ohjattava luvan saaneen yrityksen kassan kautta.

Veronmaksajat kärsivätepäonnistujan virheistä

Ammattitaidottomien järjestäjien taloussotkuista saadaan lukea lehdistä joka kesä. Myös oululaisilla on viime vuosilta kokemusta kyseenalaisesti hoidetuista tapahtumista, joiden likapyykkiä pestään vieläkin. Lupien myöntäjät voisivat Sulkalan mielestä kiinnittää enemmän huomiota järjestäjien edellytyksiin selviytyä hankkeesta.

– Jotkut järjestäjät näyttävät luulevan, että tapahtuman järjestämiseen ei tarvita kuin keskinkertaisia ulkomaalaisia artisteja ja lippuluukku. He eivät joko ymmärrä tai halua ymmärtää tapahtumien kulurakennetta. Tapahtuman järjestämisessä on paljon muitakin kuluja kuin artistipalkkiot, Sulkala muistuttaa.

Tuoreimmat osastosta