200209260 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MTK pelkää USA:n viljelijöiden hyötyvän EU:n uudistuksesta

MTK:n Härmälän mukaan esitys sementoisi parhaita alueita suosivan tukijärjestelmän

10.7.2002 20:14

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä tyrmää EU:n komission esityksen kohta kohdalta. Ainostaan tilakohtaisen tukikaton rajaaminen 300 000 euroon ei hänen mukaansa aiheuta ongelmia suomalaiselle maataloudelle. Muuten uudistus sementoisi parhaita alueita suosivan tukijärjestelmän.

Härmälä arvioi rajun uudistusesityksen johtuvan EU:n laajentumistavoitteista.

– Maatalouspolitiikasta on tullut niin suuri haaste, että nyt halutaan oikaista nykyistä yksinkertaisempaan järjestelmään. Jos Itä-Euroopan mailla halutaan samantasoinen maatalouden valvonta kuin mitä Suomessa on nyt, niin se olisi kova urakka. Komissio on mennyt koko ajan laajentumisen suhteen soitellen sotaan, Härmälä tykittää.

Hän muistuttaa, että Agenda 2000 piti olla pohja, millä mentäisiin WTO-neuvotteluihin.

– Nyt tätä pohjaa ollaan muuttamassa kesken neuvotteluiden. Lisäksi USA maatalouspolitiikka on viety aivan eri suuntaan. Jos EU:ssa mennään toiseen suuntaan, niin USA vie maailmanmarkkinat, Härmälä kritisoi.

Tilojen tulot vähenisivät

– Tilakohtaisen tuen leikkaaminen pudottaa tilojen maataloustuloa samaa aikaan kun muualla yhteiskunnassa mennään toiseen suuntaan. Varojen siirtäminen maataloustuista maaseutuasetuksen mukaisiin toimiin veisi suomalaisilta tuottajilta vuosina 2004–2010 yhteensä 200 miljoonaa markkaa. Esitys heikentäisi muun muassa naudanlihatilojen tuotantomotiivia, Härmälä sanoo.

Hänen mielestään ympäristöön, elintarviketurvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyvät uudet toimet lisäävät byrokratiaa. Lisäksi Suomessa on näiden asioiden suhteen tehty jo paljon.

– Viljojen ja öljykasvien hintojen alentaminen veisi suomalaisilta tiloilta noin 22 miljoonaa euroa, josta vain puolet korvattaisiin.

Hän toivoo kansallista yksituumaisuutta suhtautumisessa komission esitykseen. MTK:ssa oltaisiin hyvin tyytyväisiä jos päästäisiin samaan tilanteeseen kuin Agenda 2000 yhteydessä. Silloin Suomessa vallitsi yksimielisyys, että esitykset olivat Suomelle kohtuuttomia.

– Vaikuttaa siltä, että Suomen hallitus kokee tämän ihan samalla tavalla ongelmalliseksi Suomen kannalta kuin MTK.

Hän muistuttaa, että maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) käsitteli samoja asioita Taloussanomissa viime viikolla ilmestyneessä haastattelussa.

Esitys ei yllätä Hemilää

Komission esitys ei yllätä pitkäaikaista maa- ja metsätalousministeriä, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajaa Kalevi Hemilää. Lomailevan Hemilän tiedot esityksestä perustuvat ennakkotietoihin esityksen sisällöstä.

– Ei siinä suuri yllätyksiä ole. Suunta on se, mihin Agenda 2000 yhteydessä jo tähdättiin. Ehdotus on Suomen kannalta hyvä siltä osin, että malli mahdollistaa lisärahoituksen ympäristötoimenpiteisiin ja luonnonhaittakorvauksiin. Näihin tarvitaan lisää rahaa, koska muuten näitä varoja ei riitä koko ohjelmakaudeksi. Suurin yllätys oli tilakohtaisen tukikiintiön asettaminen. Se on raju esitys esimerkiksi Ranskan, Hollannin ja Saksan itä-osan tiloille. Se on kova päätös jos se hyväksytään, Hemilä sanoo.

Elintarviketeollisuuden kannalta Hemilä pitää tärkeänä laadukkaiden raaka-aineiden saatavuutta.

– Raaka-aineiden täytyy jatkossakin olla sellaisia, että ne kelpaavat teollisuuden tarpeisiin. Varsinkin viljan osalta hallinnollisen hintatason pudotuksen jälkeen on vaikea löytää motivaatiota tuotantoon. Tämä on asia, jota teollisuuden kannalta joudutaan tarkastelemaan, Hemilä sanoo.

Hänen mielestään viljelijöiden ja teollisuuden välistä sopimustuotantoa pitää kehittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?