200201448 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kunnossapito tuo satojen miljardien eurojen säästöt

Julkaistu: 9.7.2002 15:55

Teollisuus satsaa yhä enemmän kunnossapitoon

Kunnossapidon vaikutukset teollisuuden liiketoimintaan ovat merkittäviä. Esimerkiksi käytettävyyteen sijoittamalla teollisuudessa voidaan saavuttaa jopa 780 miljoonan euron lisätulot myynnin lisääntymisen kautta.

Laitosten parantamiseen panostaminen taas voi tuoda 440 miljoonan euron kustannussäästöt.

Teollisuuden suurimmat satsaukset kohdistuvat entistä enemmän ehkäisevään kunnossapitoon, kuten määräaikaisiin toimenpiteisiin, kunnonvalvontaan sekä ennakoiviin korjauksiin.

Ehkäisevän ja ennakoivan kunnossapidon osuus on kasvanut kymmenessä vuodessa 14 prosenttiyksikköä ja kasvu jatkuu edelleen.

Samalla kun ehkäisevän kunnossapidon osuus on 38 prosenttia teollisuuden vuotuisesta sijoituksesta, häiriökorjausten, kuten vaurioiden ja vikojen ja suunnittelemattomien korjausten osuus on laskenut 32 prosenttiin.

Laitokset panostavat nykyään myös yhä enemmän kunnossapidon ostopalveluihin. Alihankintatyöt ja urakoihin sisältyvät materiaalit vastaavat noin 37 prosenttia siitä 2,7 miljardista eurosta, joka sijoitetaan vuosittain tuotantokoneiden kunnossapitoon. Ostetut palvelut työllistävät noin 15 000 kunnossapitäjää.

Teollisuuden eri aloilla kunnossapidossa työskentelee yhteensä noin 47 000 työntekijää. Heistä noin 12 000 työskentelee metsäteollisuudessa, 14 000 metalliteollisuudessa, 5 000 kemian teollisuudessa ja reilu tuhat elintarviketeollisuudessa.

Lisäksi arviolta 15 000 kunnossapitäjää työskentelee muiden teollisuudenalojen palveluksessa.

Tuoreimmat osastosta