200204584 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bush vaatii pitkiä rangaistuksia yritysskandaaleista

Julkaistu: 9.7.2002 20:09

Bush tiukentaa yritysjohtajien vastuuta ja lisää valtuuksia valvoville viranomaisille

Yhdysvaltain presidentti George Bush vaatii kovempia rangaistuksia rikkomuksiin syyllistyneille yritysjohtajille ja aiempaa enemmän henkilökohtaista vastuunkantoa kaikille yritysjohtajille. Lisäksi Bush on myöntämässä lisärahoitusta markkinavalvojille ja perustamassa työryhmän valvomaan yrityspetosten ja kirjanpitorikkeiden tutkintaa.

Bush esitti uudet tiukat säännöt sijoittajien luottamuksen palauttamiseksi tiistai-iltana Suomen aikaa Wall Streetillä yritysjohtajille pitämässään puheessa.

– Yrityksissä piilee vielä lisää skandaaleja ja ne on kaivettava esiin ja selvitettävä, jotta markkinat eivät enää kärsisi niiden takia, Bush painotti.

Bushin mukaan ei riitä, että ala yrittää itse säädellä itseään, vaan kuria on tiukennettava lainsäädännöllä. Bush vaati kongressia hyväksymään nopeasti laiksi esittämänsä ehdotukset. Jo nyt New Yorkin pörssi ja SEC ovat muokanneet sääntöjään Bushin vaatimusten mukaisiksi.

Bush esitti jo aiemmin tänä vuonna vaatimuksia kurinpidon lisäämiseksi, mutta nyt uutta ovat hänen vaatimuksensa aiempaa kovenemista rangaistuksista. Bush on tiukentanut otettaan skandaalien määrän jatkuvasti kasvaessa.

Bush vaatii nyt yritysjohtajille aiempaa pidempiä vankeusrangaistuksia petoksista ja väärän tiedon antamisesta, josta annettavan vankeusrangaistuksen hän haluaa kaksinkertaistaa kymmenen vuoden pituiseksi. Lisäksi hän haluaa tehdä Enronissakin tapahtuneen tilinpitoasiakirjojen hävittämisen aiempaa selkeämmin rikolliseksi.

Bush haluaa myös myöntää 100 miljoonaa dollaria lisärahoitusta markkinavalvoja SEC:lle lisähenkilökunnan palkkaamiseksi ja teknologian parantamiseksi.

”Johtajien palkkiotkohtuullistettava”

Bush uudisti myös jo aiemmin esittämiään vaatimuksia aiempaa yksityiskohtaisemmin. Hän vaatii yritysjohtajien palkkioiden pienentämistä kohtuullisemmiksi. Hän vaatii myös johtajia julkistamaan omien palkkioidensa ja kannustimiensa suuruuden yhtiön vuosikertomuksessa.

Hän haluaa myös lopettaa yritysten johtajilleen myöntämät lainat ja vaatii myös, että väärinkäytöksiin syyllistyneitä johtajia ei enää saa päästää yritysten johtoon.

Bush toisti myös aiemmat vaatimuksensa hallitusten, tilintarkastajien ja analyytikkojen riippumattomuudesta ja sisäpiirikauppojen raportoinnista.

Myös Bushiin itseensä aiemmin kohdistuneet sisäpiiriepäilyt ovat nousseet uudestaan julkisuuteen. Kyse on yli kymmenen vuoden takaisesta tapauksesta, jolloin Bush Harken Energy -yhtiön johdossa ollessaan myi yhtiön osakkeita juuri ennen tulosjulistusta, jonka jälkeen osake romahti. Bush on painottanut viranomaisten todenneen hänet syyttömäksi.

Tuoreimmat osastosta