200209243 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elinkeinoelämä ajoitykistön varhain asemiin

Julkaistu: 3.7.2002 19:49

Verotus

Etujärjestökonkari Eero Heinäluoma hämmästelee elinkeinoelämän edustajien voimakkaita veronalennusvaatimuksia, joita Nokian pääjohtaja Jorma Ollila ja monet muut kärkinimet ovat esittäneet julkisuudessa viime vuoden lopulta lähtien.

– Yleensä elinkeinoelämä esittää näkemyksiään lähempänä vaaleja ja hallitusohjelmaneuvotteluita. Nyt raskas tykistö ajettiin asemiin jo näin varhain.

Heinäluoma arvelee, että elinkeinoelämän veropuheisiin vaikuttavat paitsi lähestyvät eduskuntavaalit, myös suhdanteiden ja kasvunäkymien heikkeneminen.

Tähänastista reippaampien vero- ja työmarkkinareformien kannattajat leimaavat herkästi poliittisen vasemmiston ja ammattiyhdistysliikkeen välttämättömien uudistusten jarruttajiksi. Moite kohdistuu Heinäluoman entiseen työpaikkaan SAK:hon ja nykyiseen eli päähallituspuolue Sdp:hen.

– Suomen työllisyyskehitys 90-luvun jälkipuoliskolla oli EU:n parasta Irlannin ohella, Heinäluoma muistuttaa.

Hän kehottaa katsomaan talouden ja työllisyyden kehittymistä vuodesta 1995 eli demareiden hallituksessaoloaikana. Nettotyöllisyys on parantunut yli 300 000:lla ja talouskasvu on ollut nopeampaa kuin useimmat asiantuntijat uskoivat 90-luvun puolivälissä.

Heinäluoma muistuttaa myös, että useimmat keskustelijat ovat keskittyneet vaatimaan vain omaa taustaryhmää hyödyttäviä veronkevennyksiä.

– Nostan hattua (kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle) Ben Zyskowiczille, joka korosti matalapalkkaisten veronkevennysten tarvetta.

Tuoreimmat osastosta