2002010759 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tanska toimiikepulaistyyppisenäsijaispuheenjohtajana

Julkaistu: 2.7.2002 15:50

Tanskan väitetään toimivan loppuvuoden ajan EU:n puheenjohtajamaana. Kausi alkoi kuulema tämän viikon maanantaina.

Näin on siis asian laita virallisen protokollan mukaan. Käytännössä tilanne on kuitenkin hieman kiharaisempi. Tanska on nimittäin koko EU-jäsenyytensä ajan ollut varsinainen omien polkujensa tallaaja. Harva EU:n perussopimus on sille kelvannut ilman ikiomia erivapauksia.

Niinpä Tanska ei ole mukana eurossa. Se ei ole kehittämässä yhteistä turvallisuuspolitiikkaa eikä poliisiyhteistyötä. Myöskään niin kutsuttu EU-kansalaisuus ei aikoinaan kelvannut tanskalaisille.

Tanskan saamia poikkeuksia ei ole mitenkään syytä arvostella. Ne ovat syntyneet täysin EU-demokratian pelisääntöjen mukaisesti. Tanskan puheenjohtajakaudesta ne kuitenkin tekevät enemmän tai vähemmän torson.

Käytännössä Tanska tuntuu ottaneen oppia kotoisesta kepusta ja toimiikin eräänlaisena EU:n sijaispuheenjohtajana. Kaikissa niissä asioissa, joissa Tanska on erivapauksiensa vuoksi estynyt toimimasta puheenjohtajana, hommat lankeavat nimittäin Kreikan kontolle, joka on järjestön seuraava virallinen puheenjohtaja.

Niinpä Kreikka tuuraa Tanskaa esimerkiksi euroryhmän kokouksissa, EU:n puolustusministereiden ja unionin sotilaskomiteassa sekä EU:n ja Naton välisissä yhteisissä tapaamisissa.

Euroryhmän osalta sijaispuheenjohtajuus on sinänsä tuttu käytäntö, sillä mitkään muutkaan euroon kuulumattomat EU-maat eivät pääse osallistumaan sen kokouksiin. Esimakua tästä saatiin muun muassa taannoisella Ruotsin puheenjohtajakaudella.

Euroryhmän kohdalla tämä tilanne on osaltaan ollut vaikuttamassa siihen, että on ryhdytty vaatimaan koko kuppikunnan toiminnan virallistamista.

Asian puolestapuhujat ovat perustelleet näkemystään mm. sillä, että näin euroryhmän toimintaan saataisiin lisää läpinäkyvyyttä.

Sinänsä sijaispuheenjohtajuudesta aiheutuvat käytännön ongelmat ovat aina ratkaistavissa. Asialla on kuitenkin paljon suurempi periaatteellinen merkitys. EU:n sisälle on jo nyt siis päässyt muodostumaan kahden, ellei useammankin kerroksen väkeä. Järjestö kehittyy sisäisesti eri tahdissa, vaikka Paavo Lipposen tapaiset EU-friikit hokevatkin poliittista yhtenäisyysmantraansa.

Tämä kehitys sen kun vain voimistuu, jos EU:n itälaajentuminen toteutuu. Tässä suhteessa Tanskan puheenjohtajakausi onkin varsin mielenkiintoinen, sillä Tanskan johdolla pitäisi saada aikaan pitävä laajentumisaikataulu.

Tanska on tunnetusti tunnustautunut laajentumisen kannattajaksi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä suurena lihan viejänä Tanskalla voi puheenjohtajana toimiessaan olla sananmukaisesti oma lehmä ojassa.

Tuoreimmat osastosta