200207980 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Komissio hyväksyi Barillan ja Kampsin fuusion

Barillan täytyy myydä Wasa-näkkileivät

27.6.2002 19:02

Italialainen pasta- ja leipomoketju Barilla ja saksalainen leipomoketju Kamps saivat EU:n komission luvan yhdistymiseen. Barillan täytyy kuitenkin myydä näkkileipäbisneksensä eli Lieken Urkorn -yksikkö.

Barilla valmistaa Lieken Urkornin alla muun muassa Wasa-tuotteita, jotka ovat alansa markkinajohtajia. Kamps-kauppa olisi vahvistanut Barillan asemaa liikaa. EU:n komission mukaan ”Barillan täytyy myydä Lieken Urkorn -yksikkö itsenäiselle ja kokeneelle kilpailijalle elintarviketeollisuudessa”.

Barilla osti näkkileipävalmistaja Wasan muutama vuosi sitten sveitsiläiseltä Novartikselta. Tuolloin Wasan ostamisesta kilpaili Barillan kanssa Cultorista irtautunut Vaasan & Vaasan.

Jos Vaasan & Vaasan olisi tuolloin saanut haltuunsa Wasan, se olisi kasvanut maailman johtavaksi näkkileipävalmistajaksi. Wasa valmistaa tuotteitaan muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Norjassa.

Vihamielinentarjous huhtikuussa

Kampsista Barilla jätti 1,7 miljardin euron vihamielisen valtaustarjouksen huhtikuun puolivälissä sen jälkeen, kun Kampsin suuromistaja Heiner Kamps oli kieltäytynyt sopimuksesta. Osake-enemmistö on kuitenkin julkisilla sijoittajilla, joilla on runsaasti saatavia Kampsilta.

Kampsin osakeanti oli vuonna 1998, jonka jälkeen yhtiö on ostanut parikymmentä pienempää leipomoketjua. Kaupat se on rahoittanut pankkilainoilla.

Barillan antama tarjous päättyy tänään perjantaina. Barilla on kertonut saaneensa lähes kaikki Kampsin osakkeet haltuunsa.

Sekä Barillan että Kampsin edustajat ovat vakuuttaneet, että Kamps jatkaa toimintaansa itsenäisenä yrityksenä kaupan jälkeen. Barillan mukaan myös Kamps säilyttää myös nimensä. Kamps on Euroopan suurin leipomoketju. Barilla puolestaan on parmalainen perheyritys. Yhtiöiden yhteinen liikevaihto on noin miljardi euroa ja henkilöstöä noin 20 000.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?