200201912 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eduskunnan vaatima energiaverouudistus lykkääntyy

VM ei valmistele verouudistusta ydinvoimalapäätöksen vaatimuksesta huolimatta

25.6.2002 19:37

Valtiovarainministeriössä ei valmistella energiaverotuksen korottamista, vaikka eduskunta edellytti ydinvoimalapäätöksensä yhteydessä verotuksen uudistamista energian säästöön ohjaavaksi.

Energiaverojen nostaminen ja mahdollinen ”vihreä vaihtokauppa”, jossa tuloverotusta alennettaisiin ja energiaverotusta nostettaisiin ovat valtiovarainministeriön neuvottelevan virkamiehen Leo Parkkosen mukaan ajankohtaisia keskustelunaiheita vasta syksyn budjettiriihessä.

Verojen korottamisen sijaan valtiovarainministeriössä suunnitellaan, että uusiutuvien energiamuotojen tukea veronpalautusten muodossa laajennettaisiin.

– Sähkön tuottamista biomassalla ja tuulivoimalla tuetaan jo tälläkin hetkellä, mutta nyt pohditaan tuen laajentamista kaatopaikka-, kaasu- ja kierrätyspolttoaineisiin, Parkkonen selvittää.

Päästökaupat kulutuksen säätelijänä

Erikoistutkija Jouko Petäjä Suomen Ympäristökeskuksesta sanoo, että energiaveroja tulisi nostaa rutkasti, jotta energiankulutus saataisiin kuriin.

Hän ei kuitenkaan usko, että tulossa on ainakaan kovin suuria energiaveron korotuksia. Hän pitää todennäköisenä, että päästökaupasta tulee merkittävämpi vaihtoehto energiankulutuksen säätelyyn.

– Suomessa kulutusta voitaisiin ohjata energiaverotuksellakin, mutta EU-tasolla energiaverotuksella ei edistytä, koska siellä vaikuttavat niin voimakkaat teollisuustahot.

Sekä Petäjä että kauppa- ja teollisuusministeriö pitävät ongelmallisena energiaverotuksen rakennetta, jossa sähkön tuotantoon käytettäviä energiamuotoja ei veroteta lainkaan. Tuotantoyritystä ei tällöin rasita se, kuinka paljon päästöjä tulee.

–  Aikaisempi rakenne, jossa verotus oli energialähteisiin sidottu, ohjasi päästöjä automaattisesti ja oli yksinkertaisempi, Petäjä selvittää.

Kauppa- ja teollisuusministeriö ei kannata automaattisesti veron palauttamista sähköntuotantoon, sillä päästökaupatkin kohdistuvat alkaessaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön. Ministeriö aloittaa syksyllä energiaverotuksen ja päästökauppojen päällekkäisyyttä selvittävän tutkimushankkeen. Petäjän mukaan järkevintä olisi ylläpitää kahta rinnakkaista järjestelmää.

Teollisuus puolustaa kilpailukykyään

Teollisuus suhtautuu jyrkän kielteisesti eduskunnan vaatimukseen kehittää energiaverotusta energiansäästöön tähtääväksi, mikäli vaatimus merkitsee verojen nostamista.

– Teollisuus maksaa Suomessa energiaveroja jo enemmän kuin missään muualla, kommentoi Teollisuuden ja Työnantajain johtaja Tero Honkavaara

Honkavaara ei myöskään pidä vihreää vaihtokauppaa hyvänä ratkaisuna, vaikka tukeekin tuloverojen alentamista.

–  Vaikka energiaverot tuplattaisiin, ei juurikaan pystyttäisi alentamaan tuloverotusta, hän arvioi.

Öljy- ja kaasualan keskusliitto on samoilla linjoilla.

– Teollisuuden ja liikenteen kilpailukyvyn säilyttämiseksi verotusta ei ole syytä korottaa, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Nupponen Öljy- ja Kaasualan keskusliitosta.

Vattenfallin toimitusjohtaja Maija-Liisa Friman ei usko, että energiaverotuksen kehittämisessä olisi väistämättä kyse verojen nostamisesta.

Vattenfall kannattaa veron palauttamista sähköntuotantoon, mikäli sillä ohjataan käyttämään monipuolisesti eri energialähteitä.

– Yhteen energialähteeseen nojaaminen ei ole kenenkään kannalta järkevää, Friman toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?