200206371 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ostopäällikköindeksi ennakoi edelleen kasvua Suomeen

Palvelualalla lomautusten määrä vähäinen

24.6.2002 19:23

Taloustutkimuksen toukokuun ostopäällikköindeksi ennakoi edelleen kasvua Suomeen. Ostopäällikköindeksi Fismon lukema toukokuussa oli 69,8, kun se huhtikuussa oli 56,2.

Kun mittauksen lukemaksi saadaan yli 50, luvassa on kasvua. Alle 50 ennakoi tuotannon vähentyvän ja tasan 50 tuotannon pysyvän ennallaan. Taloustutkimus seuraa indeksin kehittymistä kunkin kuun lopussa.

Toukokuun mittauksen mukaan parhaimmat näkymät ovat puu- ja paperiteollisuudessa, heikoimmat taas kemian teollisuudessa.

Taloustutkimuksen ostopäällikköindeksi muodostetaan yritysten ostoista vastaavien henkilöiden antamista vastauksista. Se lasketaan kuudesta yritysten ostoja, tuotantoa, uusia tilauksia ja tuottavuutta kuvaavasta osaindeksistä.

Palvelualalla vähän lomautuksia

Samaan aikaan useat valtionyhtiöt ovat ryhtyneet irtisanomisiin, vaikka sekä niiden omat tulosennusteet että analyytikkojen arviot ovat kuluvalle vuodelle verraten positiivisia.

Henkilöstöleikkauksista neuvotellaan muun muassa Fortumissa, Rautaruukissa, Outokummussa sekä Kemirassa. Yhtiöt ovat ilmoittaneet irtisanovansa satoja työntekijöitä.

Toukokuussa teollisuuden työvoima supistui kolme prosenttia. Myös Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton toukokuun suhdannebarometri ennakoi teollisuuden työvoiman selvää supistumista.

Palvelualalla sitä vastoin lomautusten ja ylitöiden määrä on pysynyt vähäisenä.

Tuoreimman Palvelutyönantajien ajankäyttötiedustelun mukaan viime vuonna lomautuksia oli keskimäärin yksi tunti työntekijää kohti. Monilla palvelutoimialoilla ei lomautuksiin jouduttu lainkaan. Eniten lomautuksia oli hotelli- ja ravintola-alalla.

Palvelualojen ylityöt ovat vähentyneet tai pysyneet ennallaan verrattuna 1990-luvun lopun vuosiin. Esimerkiksi kaupan yrityksissä ylitöiden määrä on vakiintunut vajaaseen 20 tuntiin vuodessa.

Vähiten ylitöitä kirjattiin viime vuonna apteekeissa ja eniten hotelleissa sekä ravintoloissa, joissa työaika lisääntyi keskimäärin 28 tuntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?