200206728 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Cannesin mainosmenestykselle odotetaan jatkoa viikonloppuna

Julkaistu: 20.6.2002 19:48

Suomalainen mainonta parantanut hiljalleen laatuaan

Suomalaisten odotukset ovat korkealla, kun kilpailu alkaa tänään Cannesin mainosfestivaalien tärkeimmässä kategoriassa eli mainoselokuvissa.

Voitto mainosfilmeissä kruunaisi suomalaisittain ennätyksellisen menestyksekkäät festivaalit. Kotimaiset suunnittelijat ovat napanneet hyppysiinsä jo kaksi voittoa mainonnan olympialaisiksikin kutsutuissa kilpailuissa.

– Osallistumme tänä vuonna rohkeasti kilpailuun parillakymmenellä mainosfilmillä. Mukana on esimerkiksi Gigantin ”tyhmää maksaa liikaa” -kampanja sekä Ikean tv-mainokset, kertoo copywriter Timi Pettersen Hasan & Partnersilta.

Tunnelma oli torstaina aurinkoinen Cannesin suomalaisten keskuudessa. Nuorten suunnittelijoiden kilpailun voittaneen tiimin copywriter Niklas Lilja kertoo, että kansainvälinen mielenkiinto on yllättänyt.

– Muun muassa Intian NBC pyysi meiltä haastattelua, ja ulkomaiset headhunterit ovat osoittaneet kiinnostusta, Sek&Grey -toimiston ideanikkari sanoo.

Liljan käsialaa on myös Hartwall Jaffan kärpänen-filmi, joka voitti aiemmin New Yorkissa pronssia. Vaikka Suomen ainoa Cannesin kultaleijona on edelleen kolmenkymmenen vuoden takaa, pienempiä voittoja on alkanut tippua ja taso on vähitellen kirinyt hyvinkin kilpailukykyiseksi.

– Meillä on nyt kova näytön tarve. Suhteellisesti suomalaisen mainonnan taso on noussut huomattavasti enemmän kuin muualla, sanoo Also Starring -tuotantoyhtiön Pauliina Valpas.

Suomalainen mainontakansainvälistyy

Valppaan mukaan suomalainen mainonta oli pitkään kotimarkkinakeskeistä eikä siksi puhutellut ulkomaista yleisöä. Nyt kehitys on ollut kansainvälisempään suuntaan.

– Ensinnäkin kansainvälinen menestys on lisännyt suunnittelijoiden motivaatiota. Toiseksi kansainväliset asiakkaat ovat kannustaneet tekemään laajemminkin ymmärrettävää mainontaa, Valpas sanoo.

Kehitys on kulkenut kahta kautta: toisaalta suomalaiset yritykset ovat laajentaneet reviiriään ulkomaille, toisaalta ulkomaiset yritykset ovat alkaneet käyttää suomalaisia toimistoja mainonnassaan. Kummassakin tapauksessa suunnittelijoiden on pitänyt avartaa katsettaan.

– Mainonnan kieli on muuttunut koko ajan yleismaailmallisemmaksi. Meille on nykyisin luontevampaa ajatella, että lähdemme samalta viivalta muiden kanssa, Pettersen sanoo.

Liljan mukaan myös perisuomalaista osataan maailmalla arvostaa.

– Voittomainoksessamme tuomaristoa puhutteli sen suorasukaisuus. Ei kierrelty ja kaarreltu eikä yritetty kerätä sympatioita, vaan mentiin rehellisesti ja konkreettisesti suoraan asiaan, Lilja kuvailee.

Voittomainoksessa seisoi virtsanäytemuki ja siinä pilli. Tekstissä luki: ”pissasi on puhtaampaa kuin vesi, jota 1,5 miljardia ihmistä juo päivittäin”. Mainoksella kampanjoitiin vesiensuojelun puolesta.

Tuoreimmat osastosta