SanomaWSOY sulauttaa Rautakirjan itseensä

Jakelutoiminnasta uusi ase kansainvälistymiseen

19.6.2002 20:08

Rautakirja sulautuu SanomaWSOY:hyn. Yhtiöiden hallitukset ilmoittivat eilen hyväksyneensä yhdentymissuunnitelman, jonka seurauksena tytäryhtiö Rautakirja fuusioituu emoyhtiöönsä.

SanomaWSOY-konserni omisti Rautakirjasta aikaisemmin 57 prosenttia. SanomaWSOY:n toimitusjohtajan Hannu Syrjäsen mukaan sulautumisessa on kyse ennen kaikkea synergiaetujen hakemisesta.

Järjestely yksinkertaistaa konsernin rakennetta ja tuo joustavuutta sisäisissä toimiala- ja yritysjärjestelyissä. Tavoitteena on, että osakkeenomistajien omistusten likviditeetti paranee ja myös kiinnostus SanomaWSOY:n osakkeeseen kasvaa.

Rautakirjan henkilöstö jatkaa vanhoina työntekijöinä eikä yhdistyminen vaikuta heidän työsuhteisiinsa. Samoin liiketoimintarakenne säilyy ennallaan.

Sulautumisesta päätetään lopullisesti SanomaWSOY:n ja Rautakirjan ylimääräisissä yhtiökokouksissa syyskuussa. Päätöksen arvioidaan tulevan voimaan maaliskuussa. Rautakirjan suurimmat vähemmistöosakkaat Ruokakesko, Fazer, Pohjola ja Suomi-yhtiöt kannattavat järjestelyä edellyttäen, että riippumattoman asiantuntijan elokuussa antama lausunto tätä tukee.

Suunnitelman mukaan Rautakirjan osakkeenomistajat saavat yhdellä Rautakirjan A- tai B-osakkeella 5,3 uutta SanomaWSOY:n B-osaketta. Sulautuminen ei aiheuta verovaikutuksia yhtiöille tai niiden osakkeenomistajille.

Jakeluketjut tärkeitäItä-Euroopassa

Rautakirja omistaa muun muassa R-kioskit Suomessa ja Virossa, Finnkinon, Suomalaisen Kirjakaupan ja lehtitukkukauppaa.

– Rautakirja on tärkeä osa konsernia. Erityisesti lehtienjakelu voisi olla uusi keihäänkärki kansainvälistymisessä, Syrjänen selvittää.

SanomaWSOY osti viime vuonna hollantilaisen VNU:n aikakauslehtiliiketoiminnan. Kaupassa SanomaWSOY sa i 250 Hollannissa, Belgiassa, T?ekissä, Slovakiassa, Unkarissa, Romaniassa ja Britanniassa julkaistavaa aikakauslehteä.

Myös Rautakirjan toimitusjohtaja Erkki Järvinen korostaa jakeluhallinnan merkitystä, etenkin Itä-Euroopassa. Siellä irtonumeromyynti on suurta varsinkin kioskeissa. Rautakirja onkin kokeillut kioskitoimintaa T?ekin tasavallassa.

Monet yritykset ovat aikaisemmin ilmaisseet kiinnostuksensa Rautakirjaan. Päätös sulauttamisesta viestii, että Rautakirja on nyt SanomaWSOY:n ydintä.

Myös Taloussanomia julkaiseva Startel Oy kuuluu SanomaWSOY:hyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?