200204641 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Media-alan moniottelija haluaa tehdä hyvää Nimitykset 17.6.

Julkaistu: 17.6.2002 14:24

Tamperelaisen yrityshautomo Media Clubin tuore johtaja Markku Veima, 46, on lukenut kahden kuukauden aikana parikymmentä hakemusta ja valinnut kolme nuorta yritystä haudottavaksi.

– Kyllä ihmisistä näkee, onko heissä ainesta, heistä huokuu tietynlaista päättäväisyyttä. Kaikista yrityksistä ei tietenkään tule rakettimaisia menestyksiä, mutta alkuvaiheessa riittää että liikeidea on elinkelpoinen, Veima selvittää.

Media Clubiin kerätään media-alalla ja sisällöntuotannossa toimivia yrityksiä. Amerikkalaisten esikuviensa mukaan hautomo pyrkii vähentämään aloittelevien yritysten kompurointia tarjoamalla niille tilat, laitteet, neuvontaa ja koulutusta. Veiman ja hänen työparinsa, konsultti Teppo Sulosen ensimmäiset suojatit ovat tv-ohjelmia ja nettisivuja tuottava Katastrofi Tuotanto, viestintään, graafiseen suunnitteluun ja imagokoulutukseen erikoistunut Villivisio sekä NewDesign, joka myy kolmiulotteisia mallinnuspalveluja isoille teollisuusyrityksille.

Laskentatoimea opiskellut Veima päätyi media-alalle sattumalta. Kesätyöpestit TV2:lla matkalaskujen tarkistajana ja tilinpäätössuunnittelijana veivät miehen 1985 uuden paikallisradion, Radio 957:n hallitukseen ja kohta toimitusjohtajaksi. Viidessä vuodessa radioasema oli punnerrettu voitolle, ja Veima pestattiin Tampereen Työväen Teatteriin. TTT:n historian ensimmäisen markkinointipäällikön haasteena oli kääntää romahtaneet myyntiluvut taas nousuun.

– Lipunmyynti kasvoi minun aikanani 40 prosenttia. Yksi suuri uudistukseni oli se, että siirsin Aamulehden-ilmoituksemme kuolinilmoitusten vierestä vapaa-aikaosastolle, Veima nauraa.

Sittemmin Veima on työskennellyt Aller-julkaisujen mediapäällikkönä, elokuvayhtiö Epidem-Zotin tuottajana sekä omassa tv-tuotantoyhtiössään Drama House Productions Oy:ssä. Media Clubin johtajaksi Veima tuli Tampereen ammattikorkeakoulusta tuotannon lehtorin paikalta. Uusia mediayrityksiä ohjastaessaan Veima pääsee käyttämään työuransa koko kirjoa hyväksi.

– Meillä on tavoitteena sparrata joka vuosi kymmenen yritystä jaloilleen. Tuemme ja konsultoimme yrityksiä vuoden, jonka jälkeen yhteistyö muuttuu normaaliksi yritysten väliseksi toiminnaksi: yritys ostaa hautomolta neuvonta- ja konsulttipalveluja, ja me voimme ostaa yritykseltä koulutuspalveluja, Veima suunnittelee.

Media Clubia rahoittavat Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan TE-keskus. Kokonaisbudjetti on noin 430 000 euroa.

Yrityshautomon johtajan haasteellisimpana tehtävänä on löytää kaikkiin ongelmiin ratkaisu. Veima katsoo olevansa yrityslääkäri, jonka työstä on myös yhteiskunnallista hyötyä.

– Estän aloittelevia yrityksiä ajautumasta konkkaan mitättömistä syistä, ja se tuntuu hyvältä. On hienoa kun saa kohdistaa kaikki tietonsa ja taitonsa muiden auttamiseen.

Veima on media-ahmatti myös vapaa-ajalla: hän lukee, katsoo televisiota, käy elokuvissa ja teattereissa. Harrastuksenaan Veima luotsaa myös elokuvayhdistystä, joka yrittää houkutella Tampereelle lisää elokuvayhtiöitä ja -studioita.

Tuoreimmat osastosta