200204069 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ericssonin kasvattialoitti maakuntamatkoilla

Julkaistu: 14.6.2002 18:01

Henkilö

Toimitusjohtaja Ari Tolonen, 41, siirtyi viime keväänä DNA:n palvelukseen Soneralta. Espoolainen rakentamistalouden diplomi-insinööri työskenteli tutkimus- ja tuotekehityspuolella Sonera Software -yksikön johtajana.

Uuden työsuhteen alun hän käytti yhtiön hallituksen luvalla kenttään ja omistajayhtiöihin tutustumalla. Vasta juhannuksen jälkeen hän siirtyy kipparin hommiin Helsingin Ruoholahden pääkonttoriin.

Pietarsaaren Seudun Puhelimen toimitusjohtaja Jan-Erik Frostdahl toimi tämän aikaa väliaikaisena pomona. Ennen häntä tehtävää hoiti väliaikaisesti nyt markkinoinnin ja myynnin johtamiseen keskittynyt Kai Friman. Nuoren yhtiön vetäjän paikka jäi vapaaksi viime vuodenvaihteessa, kun Reijo Syrjäläinen siirtyi HPO-konsernin johtoon.

Kuten Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen, myös Tolonen on Ericssonin koulima suomalainen.

Tolonen työskenteli ruotsalaisten leivissä 1989–1997 Ericsson Telecomissa ja Ericsson Radio Systemsissä. 80-luvulla hän oli muun muassa Keskon tietohallinnossa.

Tolonen pitää ruotsalaisen yrityskulttuurin hyvinä puolena keskustelua ja kaikkien osallistumista suosivaa tyyliä. Hän sanoo soveltaneensa tätä linjaa Sonerassa ja nyt DNA:ssa.

Paitsi alaistensa parissa, Tolonen tarvitsee keskustelutaitoja ja pitkää pinnaa myös isäntiensä kanssa.

Finnet-liiton muodostavat kymmenet teleyhtiöt ovat vuosien saatossa vääntäneet kättä monista asioista.

Hallituksen puheenjohtajalla, Pohjanmaan Puhelinosuuskunnan toimitusjohtajalla Pauli Korpi-Tassilla on myös näkyvä rooli läpimurron tehneen DNA:n huipulla.

Tolonen myöntää olleensa täysin tietoinen DNA:n tapaisen yhtiön erityispiirteistä työpaikkaa vaihtaessaan: maakuntayhtiöiden yhteinen yritys ei ole samanlainen kuin aikaisemmat pääkonttorivetoiset konsernit.

Tolonen kiersi kevätkesällä maakunnissa tutustumassa omistajayhtiöiden johtoon ja paikallisiin markkinoihin.

– Oli päivänselvää, että haluan tutustua koko kenttään.

– Olen saanut rauhassa keskustella paikallisesta tilanteesta. En ole ollut käskyttämässä Helsingistä, Tolonen korostaa.

Tuoreimmat osastosta