200204808 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

U.S.Open pelataanjokamiehen kentällä

Julkaistu: 14.6.2002 12:08

Maailman demokraattisin golfkilpailu, usein lähes 10 000 osanottajaa vetävä Yhdysvaltain avoin mestaruus pelataan tänä viikonloppuna. Kilpailu pelataan ensimmäistä kertaa noin sataan vuoteen edullisella jokamiehen kentällä, joka on yhtä kaukana New Yorkin Manhattanilta kuin Pickala Helsingin keskustasta. Long Islandin saarella sijaitsevassa Bethpage-puistossa on viisi eri kenttää.

Kentät ovat olleet lähinnä New Yorkin golfarien ahkerassa käytössä, ja kierroksia kertyy vuoden mittaan 300 000 kappaletta. Mitään maanlaajuisia mestaruuskilpailuja niillä ei ole aikaisemmin järjestetty. Greenfeet eli päivämaksut ovat aina olleet kohtuulliset, ja tälläkin hetkellä arkikierros niistä kuuluisimmalla eli mustalla (Black) kentällä maksaa vain 31 dollaria. Viikonvaihteessa joutuu yskimään lisää 8 taalaa.

Tavallisilla golfareilla ei ole yleensä asiaa suurkilpailuja isännöiville kentille, koska ne ovat hyvin yksityisiä, ja nekin pari yleistä kenttää, jotka ovat kisat järjestäneet (esim. Pebble Beach ja Pinehurst), kiskovat häpeilemättä lähes 400 dollarin greenfeen. Vasta greenfeen hinta ratkaisee siis, onko kentästä jokamiehen areenaksi.

Bethpagen edullisuus on johtanut jopa siihen, että jos haluaa varmistaa seuraavan päivän pelinsä himotulla mustalla kentällä, täytyy ajaa paikalle edellisenä iltana, pujottaa pallo ränniin ja yöpyä parkkipaikalla. Jonkinlainen puhelinvarausjärjestelmäkin on olemassa, mutta se on kuulemma aina tukossa, ja niin jonottajille on aina varattu omat kiintiönsä. Aika kovaa, mutta pahuksen demokraattista.

Jokin aika sitten ilmeni, että parkkipaikalla odottavien joukossa oli palkattuja jonottajia, jotka sitten aamun tullen luovuttivat maksua vastaan paikkansa joillekin kotonaan nukkuneille. Nyttemmin kaikille illalla ja yön aikana saapuneille kiinnitetään muoviranneke, joka leikataan pois vasta ykköstiillä. Jos ranneke on syystä tai toisesta irronnut, ei kentälle ole sillä kertaa asiaa.

Kun Yhdysvaltain Golfliitto (USGA) löysi tämän unohduksissa olleen vanhan helmen (Bethpage Black) joskus seitsemän vuotta sitten, päätti se sijoittaa kentän parannustöihin 2,7 miljoonaa dollaria ja kutsui Rees Jones nimisen arkkitehdin putsaamaan paikkoja, jotka olivat vuosien pelaamisella päässeet lievästi sanoen nukkavieruiksi. Kenttää ei periaatteessa tarvinnut muuttaa juuri ollenkaan, mutta vanhoja umpeenkasvaneita bunkkereita ehostettiin, suurennettiin ja syvennettiin, kun ensin oli vanhoista 1930-luvulla otetuista ilmakuvista varmistettu niiden alkuperäiset paikat. Muutamia uusia lyöntipaikkoja rakennettiin ja viimeiseksi reiäksi vähän liian helppo par-nelonen kavennettiin draivin alastuloalueella isolla bunkkeriryppäällä vain 14 metrin levyiseksi.

Kun USGA on viime aikoina maksanut kilpailun isäntäseuralle noin neljä miljoonaa dollaria, pääsee se nyt itse asiassa halvemmalla ja saa kymmenientuhansien paikallisten golfarin sympatiat puolelleen. Kenttäremontin yhtenä ehtona on lisäksi ollut se, etteivät viranomaiset ainakaan kolmeen vuoteen nosta nyt näyttävästi kohentuneen kenttänsä maksuja.

Tätä lukiessanne kilpailua on pelattu jo kaksi kierrosta, mutta parhaat palat eli viimeiset 36 reikää pääsette tuttuun tapaan seuraamaan Nelosen myöhäisillassa tänään ja huomenna. Jos varsinaisessa kilpailussa päädytään tasapeliin, niin kuin esimerkiksi viime vuonna kävi, pelataan maanantaina vielä ainakin kierros lisää. Se on tämän kilpailun ikivanha traditio, josta pidetään, lähes kaikkien tahojen äänekkäistä vastalauseista huolimatta, edelleen tiukasti kiinni. Kolmessa muussa Major-turnauksessahan selvitetään voittaja saman tien joko äkkikuolema-menetelmällä (Masters) tai 3–4 reiän uusinnalla (USPGA ja British Open).

Voittoa puolustaa Etelä-Afrikan Retief Goosen, mutta suosikkina aloittaa tietenkin taas kerran maailman kuuluisin ja rikkain urheilija Tiger Woods, jolle kentän nimikin saattaa olla enne.

Eurooppalaiset ovat tässä maailman kovimmassa golfkisassa pärjäilleet vähän huononlaisesti ja edellisestä voitosta on kulunut jo 32 vuotta. (Tony Jacklin 1970) Vanhan mantereen tämänvuotisia toivoja ovat Espanjan Sergio Garcia, Pohjois-Irlannin Darren Clarke ja ehkä naapurin Jesper Parnevik.

Tuoreimmat osastosta