200207325 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä vahvistaa asemiaan joka ilmansuunnassa

Julkaistu: 14.6.2002 14:00

Pari kuukautta sitten Venäjän presidentti määritteli puheessaan parlamentille Venäjän ulkopolitiikan tavoitteet. Vladimir Putinin mukaan päätavoite on Venäjän kansalaisten elintason parantaminen pitämällä yllä mahdollisimman hyviä suhteita kaikkiin maihin.

Yleisluontoiselta lausahdukselta kuulostava fraasi on kahden viime viikon aikana saanut lihaa luiden päälle. Venäjä on virittänyt kuumeisen diplomaattisen kampanjan lähes joka ilmansuuntaan. Parin viikon sisällä presidentti Putin on tavannut kymmeniä valtionpäämiehiä erilaisissa kokouksissa Venäjällä ja ulkomailla. Erityisesti korkeita johtajia on laukannut Pietarissa, josta on käytännössä tullut Venäjän toinen pääkaupunki.

Yhdysvaltain presidentti ja Euroopan unionin johto vierailivat Venäjällä, Suomen presidentti vieraili Pietarissa, Putin vieraili Roomassa allekirjoittamassa Nato-maiden valtionpäämiesten kanssa yhteistyösopimuksen, Putin vieraili Kazakstanissa Aasian maiden kokouksessa yrittäen saada Intian ja Pakistanin sopimaan kiistansa, Kiinan ja neljän Keski-Aasian entisten neuvostotasavaltojen johtajat vierailivat Pietarissa, Itämeren neuvoston maiden päämiehet vierailivat Pietarissa ja lopuksi Putin tapasi vielä Ukrainan, Valko-Venäjän ja Azerbaidzhanin johtajat Pietarissa.

Diplomaattiset ponnistelut ovat myös tuottaneet selviä tuloksia. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmoittivat myöntävänsä Venäjälle markkinatalousmaa-aseman, joka helpottaa venäläisten tuotteiden pääsyä niiden markkinoille. Nato ottaa Venäjän mukaan päätöksentekoprosesseihinsa. Azerbaidzhanin kanssa Venäjä sopi Kaspianmeren jaon periaatteista sekä Ukrainan ja Saksan kanssa yhteisen konsortiumin perustamisesta hallinnoimaan Ukrainan kautta kulkevia maakaasuputkia.

Monet naureskelivat, kun Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit jälleen kerran julistivat kylmän sodan päättyneeksi allekirjoitettuaan strategisten ydinaseiden vähentämissopimuksen Moskovassa pari viikkoa sitten. Venäjän osalta asia on kuitenkin täsmälleen näin. Venäjä on Putinin aikana omaksunut erittäin pragmaattisen ulkopoliittisen linjan, jonka tavoitteena on mahdollisimman hyvien suhteiden rakentaminen länteen. Venäjälle tämä on merkinnyt luopumista Neuvostoliitolta perityistä epärealistisista suurvaltapoliittisista haaveista, joita se elätteli vielä 90-luvulla presidentti Boris Jeltsinin valtakaudella.

Selvä esimerkki tästä on se, että Venäjä on lopettanut puhumisen niin sanotusta moninapaisesta maailmasta. Se oli aikaisemmin Venäjän ulkopolitiikan perushokema, jolle Venäjä haki tukea erityisesti Kiinasta, Intiasta ja Euroopasta. Tämän ajatuksen mukaan maailmassa pitää olla myös muita valtakeskuksia kuin Yhdysvallat.

Nyt Venäjä on yksinkertaisesti hyväksynyt Yhdysvaltain kiistattoman johtoaseman maailmassa. Tästä tunnustuksesta se haluaa saada taloudellista etua.

Kremlissä ollaan lopullisesti havaittu, että ilman integroitumista kansainväliseen talouteen ja huomattavia investointeja lännestä Venäjä ei pysty nousemaan nykyisestä tilanteestaan, jossa sen osuus maailmantaloudesta on alle parin prosentin luokkaa.

Venäjän presidentin talousneuvonantaja Andrei Illarionov kiteytti asian toteamalla, että saavuttaakseen edes EU:n köyhimmän jäsenmaan Portugalin elintason Venäjä tarvitsee kahdeksan prosentin talouskasvua 15 vuoden ajan.

Maailmanpankki puolestaan toteaa äskettäisessä raportissaan Venäjän tarvitsevan 17 prosentin pääomainvestointien kasvua vuosittain päästäkseen edes yli viiden prosentin talouskasvun lähivuosina.

Nopea investointitahti on välttämätön, koska Venäjän teollinen kapasiteetti on jo täydessä käytössä. Venäjän kasvulle tulee nopeasti fyysiset rajat eteen, jos investoinnit eivät lisäänny tarpeeksi nopeasti.

Venäjän johdossa tämä on ymmärretty. Presidentti Putin on useaan otteeseen kehottanut Venäjän hallitusta kunnianhimoisempiin kasvutavoitteisiin. Venäjä pyrkii ennen kaikkea muuttamaan uudet hyvät suhteensa länteen taloudelliseksi hyödyksi. Markkinatalousmaa-aseman saaminen Yhdysvalloilta ja Euroopan unionilta on ensimmäisiä merkkejä tämän strategian onnistumisesta.

Samaa korttia Venäjä käyttää myös WTO-neuvotteluissa länsimaiden kanssa. Uusi ”kasvutietoisuus" Venäjän johdossa on myös tae siitä, että talousuudistukset jatkavat etenemistään Venäjällä. Venäjän johdossa yksinkertaisesti katsotaan, että Venäjällä ei yksinkertaisesti ole enää varaa olla kasvamatta.

Tuoreimmat osastosta