200208874 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Isot pelit murisivat yrittäjien kokoontumisajoissa

Julkaistu: 14.6.2002 16:49

Moottoripyöräilevä yrittäjä ei aja inisijällä, vaan alla on kumeaääninen jyrisijä, joka murahtelee harvakseltaan kuin aamuäreä teollisuuspatruuna. Tämä tuli selväksi keskiviikkona järjestetyssä moottoripyöräilevien yrittäjien kokoontumisajossa Pohjois-Karjalassa. Satapäisestä pyöräletkasta saattoi päätellä yhden asian: pelit olivat isoja, keskimäärin tuhatkuutioisia.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien järjestämä moottoripyöräilevien yrittäjien kokoontumisajo Y-ajot on kasvattanut suosiotaan nopeasti. Viime vuonna pidetty ensimmäinen kokoontuminen houkutti mukaan 44 yrittäjää. Nyt osallistujia oli tuplasti sen.

– Ja ensi kesänä määrä taas kaksinkertaistuu noin 200:aan, povaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Jouni Mönkkönen.

Tavoitteeseen pääsyä helpottaa se, ettei yrittäjen kokoontumisajoja järjestetä muualla.

Osallistujamäärää kasvatetaan ulottamalla markkinointi kotimaakunnan ulkopuolelle. Tavoitteena on muodostaa tapahtumasta valtakunnallinen yrittäjien kokoontumisajo, jonne ovat tervetulleita kaikki yrittäjät ympäri Suomen yritysmaailman julkkismotoristeja Piippoa ja Vanjokea myöten. Nyt paikalla oli lähinnä pohjoiskarjalaisia yrittäjiä, pieniä tunnustelupartioita oli myös Lahdesta, Tampereelta ja Helsingistä.

Vain yrittäjäymmärtää yrittäjää

Suomessa järjestetään vaikka minkä verran moottoripyöräilijöiden kokoontumisajoja, jonne myös moni yrittäjä suuntaa. Miksi yrittäjät tarvitsevat omansa? Mönkkösen mukaan tapaamisessa syntyy luontevasti uusia yhteistyösuhteita, kun samanhenkiset ihmiset tapaavat toisiaan. Sovitaan vaikka yhteisestä messumatkasta.

– Tämä on verkottumista jos mikä, Mönkkönen sanoo.

Mönkkösen mukaan yrittäjälle on myös tärkeää tavata saman ammattikunnan ihmisiä. Vaikka alat vaihtelevat, yrittämisen perusongelmat ovat samat.

– Esimerkiksi rahoitusasioita ymmärtää yrittäjän kannalta kunnolla vain toinen yrittäjä. Kaupungeista löytyy elinkeinoneuvojaa ja muuta virkamiestä yrittäjän tueksi, mutta eivät he pysty samastumaan yrittäjän asemaan samalla lailla kuin toinen yrittäjä, Mönkkänen sanoo.

Mutta ei kokoontumisajo ole pelkkää bisneksen vauhdittamista ja ymmärtävää olkapäätä. Kyse on ennen kaikkea mukavasta yhdessäolosta, viihteestä. Tällä kertaa osallistujat harjoittelivat hidasajoa, cruisailivat vajaan 200 kilometrin lenkin vaaramaisemissa, seilasivat Pielisellä ja päätyivät illanviettoon lomakeskus Huhmariin Polvijärvelle.

Tuoreimmat osastosta