200206512 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kehitysjohtaja Musakka etsii mahdollisuuksia

13.6.2002 11:40

Hexin johtoryhmän jäsen Lasse Musakka, 47, nimitettiin kesäkuun alussa Hex-ryhmän kehitysjohtajaksi. Uudessa tehtävässä hänen vastuualueenaan on uusien liiketoimintojen ja tuotteiden kehittäminen.

– Koko toimiala on aikamoisessa murroksessa, globalisaatio ja teknologia ovat muuttaneet arvopaperimarkkinoita hyvin voimakkaasti. Murrosvaiheessa voi aueta mahdollisuuksia uusille palveluille. Tällaisia mahdollisuuksia minä kehitysjohtajana etsin, Musakka kuvailee uutta työtään.

Koulutukseltaan Musakka on ekonomi. Tietotekniikka tuli tutuksi hänen työskennellessä 80-luvulla teollisuuden palveluksessa. Arvopaperimarkkinoiden kanssa tekemisiin hän siirtyi vuonna 1997, kun hän siirtyi Arvopaperikeskukseen tietohallintojohtajaksi. Ennen kehitysjohtajaksi nimitystä Musakka työskenteli eHex-liiketoiminta-alueen johtajana.

– Tulin työmarkkinoille silloin kun tietotekniikka alkoi valloittaa maailmaa. Tietotekniikka kiehtoi, koska se oli uutta, ja pianhan se imaisi kokonaan sisäänsä, Musakka muistelee.

– Tietotekniikassa eniten kiehtoo kysymys, miten sitä voi soveltaa liiketoiminnassa, ei niinkään tekniikka.

Nettivälitys tuli jäädäkseen

Teknohuuman aikana odotettiin osakkeiden välityksen internetin avulla kasvavan mahtavan suureksi liiketoiminnaksi. Osakekurssien käännyttyä laskuun odotukset osoittautuivat liian optimistisiksi, nyt osakkeiden internet-välityksen voi sanoa ajautuneen lamaan. Hexkin lopetti tänä vuonna palvelunsa, joka tarjosi välittäjille valmiita osakkeiden nettivälitysjärjestelmiä. Musakka uskoo nettivälityksen tulleen jäädäkseen, vaikka nyt alalla menee heikosti.

– Tekniikka luo mahdollisuuden, mutta ihmiset tekevät päätöksensä oman päänsä mukaan. Ihmiset opettelevat ensin osakesäästämään, vasta kun se on tuttua, siirrytään käymään osakekauppaa internetissä. Suomessa osakesäästäminen on vielä sen verran vähäistä, ettei nettivälittäminen ole kasvanut optimistisimpien odotusten mukaan.

Musakka uskoo nettivälittämisen kasvavan vauhdilla, kun internetin käyttöön tottuneella sukupolvella alkaa kertyä säästöjä.

Musakka on varma, että Helsingin pörssi on vahva ja elävä markkinapaikka tulevaisuudessakin.

– Hex on todella kilpailukykyinen Nokian markkinapaikkana. Helsingin pörssin markkinaosuus Nokian osakkeiden kauppapaikkana on kasvanut koko ajan. Pari vuotta sitten Nokian osakkeilla tehtävistä kaupoista 40 prosenttia tehtiin Helsingissä, kun nykyään Helsingin osuus on jo 60 prosenttia.

Vapaa-aikansa Musakka viettää liikkuen ja lukien. Musakan käsissä viipyy niin ammattikirjallisuus, filosofiset teokset kuin kaunokirjallisuuskin.

– Tänä kesänä olen lukenut uudestaan Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-kirjoja. Joensuun teksti tuntuu edelleen erittäin hyvältä, Musakka kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?