200202062 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Moody’s varoittaa Japania velasta

Julkaistu: 12.6.2002 19:48

Kansainvälinen luottoluokituslaitos Moody’s Investor Service varoittaa Japanin valtion velan kasvavan yhä, vaikka maan talous on alkanut osoittaa toipumisen merkkejä.

– Uskomme valtion velan kasvavan sekä suhteessa maan kokonaistuotantoon että valtion tuloihin riippumatta siitä, millaista kehitystä maan talouden tilassa tapahtuu, sanoi Moody’sin analyytikko Tom Byrne Japanin parlamentille.

Parlamentti oli pyytänyt luottoluokittajalta lisäselvitystä syistä, jotka johtivat Japanin jenimääräisille luotoille annetun luokituksen kahden asteen laskuun pari viikkoa sitten. Moody’s laski lainojen luokituksen alemmas kuin esimerkiksi Botswanan, jolle Japani myöntää kehitysapuluottoja.

Moody’sin mukaan Japanin hallituksen toimet eivät riitä vähentämään valtion velkaa, jonka hallitus on arvioinut kohoavan 693 000 miljardiin jeniin eli noin 5 800 miljardiin euroon ensi maaliskuuhun mennessä. Summa on noin 140 prosenttia Japanin kokonaistuotannon arvosta.

Luokitusta heikensi myös Moody’sin arvio, jonka mukaan Japanin talouskehitys säilyy heikonlaisena kaksi seuraavaa vuotta.

– Emme tosin usko, että luokitusta tarvitsee enää alentaa, Byrne sanoi.

Investointipankki Goldman Sachsin näkemyksen mukaan Moody’sin huoli Japanin valtion maksukyvystä on perusteeton. Pankin maanantaina julkistaman raportin mukaan Japanin luokituksen tulisi edelleen olla korkein mahdollinen, koska valtion maksuhäiriön todennäköisyys on häviävän pieni ja Japani vie jatkuvasti pääomasijoituksia muualle maailmaan.

Japanin kotimaisen lainanoton helppoutta heijastaa sen lainojen jatkuvasti alhaisena pysyvä korkotaso: kymmenen vuoden viitelainan tuotto on 1,4 prosentin tuntumassa, kun korkeimpaan luokkaan luokiteltu Yhdysvallat maksaa hieman alle ja Saksa hieman yli viisi prosenttia kymmenen vuoden velastaan.

Japanin hallitus suunnittelee velkaantumisestaan huolimatta uusia toimia, joilla se pyrkii ylläpitämään ja kiihdyttämään maan talouden elpymistä. Valtiovarainministeri Masajuro Shiokawa ilmoitti eilen, että hallitus perustaa työryhmän selvittämään tapoja torjua Japanin talouden deflaatiokierrettä veroja alentamalla.

– Tavoitteenamme on koota elokuun loppuun mennessä selvitys, jonka perusteella hallitus voi valmistella uusia finanssipoliittisia elvytystoimia, Shiokawa kertoi talouslehti Nihon Keizai Shimbun.

Hän lupasi myös, että kaikki taloutta elvyttävät verotukselliset toimet toteutettaisiin ensi tilassa. Hän ei kuitenkaan kertonut, alenisivatko verot mahdollisesti jo kuluva tilikautena.

Tuoreimmat osastosta