200209041 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakkeiden ja dollarin luisu jatkuu, edelleen

Julkaistu: 12.6.2002 9:53

Osakemarkkinoiden epävarmuus ja osittain siitä aiheutuva dollarin luisu jatkuvat. Amerikkalaisyritysten heikko tuloskehitys ja maan talouden jo lupaavalta näyttäneen toipumisen osoittautuminen toivottua hitaammaksi vähentävät sijoittajien halua ottaa lisää riskejä tai edes säilyttää vanhoja. Uusia taloustilastoja odotellessa varsinkin Yhdysvaltojen markkinat liikkuvat odotusten varassa hermostuneesti edes takaisin. Uusia tilastoja tulee jo tänään. kun Fed julkistaa Beige Book-katsauksensa talouden tilaan mutta markkinoiden päähuomio kiintyy huomisiin toukokuun vähittäiskaupan lukuihin. Vähittäismyynnin arvioidaan laskeneen huhtikuun nousupiikin jälkeen. Amerikkalainen suursijoittaja Warren Buffet varoitti viime yönä, että talouden kasvu ei välttämättä merkitse kuitenkaan yritysten tulosten tai osakekurssien kehittyvän vastaavalla tavalla. Laskustaan huolimatta osakkeet ovat yhä kalliita yritysten tulosodotuksiin nähden.

Euroopassa julkistetaan tänään tieto Ranskan toukokuun inflaatiosta, jonka ennakoidaan hidastuneen huhtikuun 2,1 prosentista 1,6 prosenttiin vuodessa. Tämä vähentää Euroopan keskuspankin koronnostotarvetta entisestään ja lisää euron houkuttelevuutta epävarmuustekijöiden painamaan dollariin verrattuna.

Osakemarkkinoilla suunta on ollut alaspäin. Yhdysvaltojen teollisuusosakkeiden indeksit Dow Jones ja SP 500 laskivat 1,3 ja 1,6 prosenttia lääketeollisuuden kerrottua tulosodotusten heikkenemisestä. Nasdaq painui 2,2 prosenttia ja luisui alle psykologisesti tärkeän 1500 pisteen rajan. Aasiassa Nikkei ja Topix ovat painuneet prosentin verran Nokian ilmoitettua matkapuhelinten menekin heikkenemisestä: tämä vähentää matkapuhelinten komponenttien kysyntää ja heikentää elektroniikkayritysten osakekursseja. Hang Seng ja Kospi ovat myös heikentyneet, mutta vähemmän kuin Tokio.

Obligaatiomarkkinoilla Yhdysvaltojen viitelainojen tuotot ovat laskeneet rahan hakeutuessa suhteellisesti varmempaan turvaan kesän ajaksi. 2 vuoden tuotto lähestyy kolmea prosenttia ja 10 vuoden tuotto on painunut alle viiden prosentin. Saksan 10 vuoden laina tuottaa yhä 5,1 prosenttia ja kahden vuoden laina 4,16 prosenttia mikä kasvattaa euroalueen vetovoimaa rahan turvapaikkana kesän ajaksi. Euroopan obligaatiomarkkinoiden vetoa lisää myös Yhdysvaltojen jälleen kasvanut terroriuhka.

Valuuttamarkkinoilla dollari on noussut 124,5 jenin tuntumasta 125,5 jeniin mikä miellyttää ainakin Japanin keskuspankkia ja vientiyrityksiä. Euro on kivunnut 119 jenin tuntumaan ja kävi yöllä 94,95 sentissä ennen kuin asettui 94,8 sentin tuntumaan. 95 senttiä saattaa joutua koetukselle tänään, varsinkin mikäli Ranskan inflaatiovauhti on odotusten mukainen ja obligaatiomarkkinat vetävät sijoituksia kotiin Yhdysvalloista.

Tuoreimmat osastosta