200202821 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuopatulta Swissairilta perätään 50 miljardia euroa

Julkaistu: 5.6.2002 19:34

Velkojina ovat pankit, Belgian valtio, partneriyhtiöt ja osakkeenomistajat

Velkojat vaativat konkurssiin kaatuneelta sveitsiläislentokonserni Swissairilta yhteensä reilua 72 miljardia frangia eli 48 miljardia euroa. Swissairille jäi varoja kuitenkin vain reilut miljardi euroa. Swissair ja sen lentotoimintaan liittyvät tytäryhtiöt kiistävät suurimman osan velkojien vaatimuksista ja tunnustavat vain noin 10,5 miljardin euron velat.

Konkurssipesän selvittäjälle on lähetetty 23 000 vaatimusta. Velkojia on yhteensä 15 000 eli useat ovat lähettäneet vaatimuksensa moneen kertaan eri ryhmissä. Tuohon lukuun eivät kuulu Swissairin entiset työntekijät, joista ainakin 3 500 vaatii erikseen saataviaan.

Konkurssi on Sveitsin taloushistorian suurin. Vertailun vuoksi: koko Sveitsin valtionbudjetti nousee vain 33,4 miljardiin euroon.

Sen sijaan amerikkalaisen Enronin konkurssissa velkojat vaativat todennäköisesti vielä kaksi kertaa suurempaa summaa kuin Swissairin pesällä jonottavat.

Entiset Swissairin partnerit belgialainen Sabena, ranskalainen Air Lib ja Belgian valtio vaativat 2,7 miljardia euroa. Swissairin osakkeenomistajat menettivät 585 miljoonaa euroa ja obligaatioita ostaneet 2,8 miljardia euroa. Rahojaan peräävät myös kerosiinintoimittajat ja pankit.

Useat tahot ovat jättäneet rikosilmoituksen Swissairia vastaan kuten Geneven kantoni. Sen takia poliisit tekivät yllätysiskun yhtiön entiseen pääpaikkaan viime viikolla ja veivät mukanaan kolme kuutiometriä dokumentteja.

Tuoreimmat osastosta