Pääjohtaja Antti Tanskanen: - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osuuspankkiryhmä epäilee suoraviivaista kasvua

Julkaistu: 3.6.2002 12:32

Osuuspankkiryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen suhtautuu epäillen maailman suurimman kansantalouden suoraviivaiseen kasvuun. Yhdysvaltain talouden taantuma on ollut melko lievä ja lyhytaikainen, mutta uuteen nousuun pyritään ikään kuin oikotietä, ilman että taantuman taustalla olleita ongelmia on ratkaistu.

Näitä ongelmia ovat kotitalouksien velkaantuneisuus ja koko talouden kasvava ulkomainen velka . Tanskanen puhui maanantaina Tampereella avatessaan Osuuspankkiryhmän juhlavuoden valtakunnallisen Metsäpäivän.

- Kansainväliset sijoittajat ovat tähän asti olleet halukkaita rahoittamaan amerikkalaisten velkaantumisen. Avainasemassa ovat kuitenkin kuluttajat, jotka rohkealla rahankäytöllään ovat ylläpitäneet talouskasvua. On mahdoton sanoa, kuinka korkealla kuluttajien velkaantumisen katto on. Jonain päivänä se kuitenkin tulee vastaan, ja silloin voi tapahtua muutos myös ulkomaisten sijoittajien toiminnassa , pohti Tanskanen.

Hän kiinnitti huomiota myös Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikkaan. Keskuspankin ohjauskorko on edelleen 1,75 prosenttia. Jos keskuspankki olisi vakuuttunut talouden noususta, olisi ohjauskorkoa todennäköisesti jo ryhdytty palauttamaan normaalimmalle tasolle.

- Kuuluuhan keskuspankkitoiminnan perustavoitteisiin tietynlainen ennakoivuus: tänään tehtävän korkopäätöksen takana on näkemys talouden kehityksestä ainakin vuosi tästä hetkestä eteenpäin. Ohjauskorkoon ei kuitenkaan ole koskettu. Joko pääjohtaja Greenspan ja hänen esikuntansa ovat ylipessimistisiä talouskehityksen suhteen, tai sitten monet analyytikot ja ennustelaitokset ovat liian toiveikkaita.

Investointien vähäisyys

Eräs merkki amerikkalaisesta epävarmuudesta on investointien vähäisyys.

- Kapasiteetin käyttöaste teollisuudessa on edelleen 75 prosentin luokkaa siis alempi kuin edellisen taantuman pohjassa vuosikymmen sitten. Selvää näyttöä loppukysynnän elpymisestä ei vielä ole. Oma lukunsa varovaisessa investoimisessa ovat amerikkalaiset metsäteollisuusyritykset, jotka ovat tyytyneet pyörittämään vanhoja koneitaan ja investoineet eurooppalaisia kilpailijoitaan vähemmän.

Metsäteollisuuden vienti, investoinnit ja omistus voivat hajautua hyvinkin laajalle, mutta Yhdysvaltain talouden käänteiltä tämä toimiala ei Tanskasen mukaan pääse karkuun.

- Amerikan reaalitalous vaikuttaa paperiteollisuuden maailmanmarkkinoihin, osakekursseihin ja tietysti myös dollarin arvoon. Näillä kaikilla tekijöillä on yhteys myös suomalaisten metsäyhtiöiden menestykseen sekä kotimaiseen metsätalouteen, muistutti Tanskanen.

Tuoreimmat osastosta