20020942 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koira on koiralle susi

Julkaistu: 30.5.2002 14:05

Eläinaktivismin painopiste näyttää siirtyneen ainakin hetkellisesti Suomen rajojen ulkopuolelle. Turkistarhaiskut ovat lähes loppuneet, ja kansan myötätunto on selvästi kääntynyt tarhaajien puolelle, varsinkin kun Tampereen lähellä asuneen tarhaajan terveys lopulta järkkyi jatkuvien iskujen johdosta.

Nyt aktivismin painopiste onkin koirien syönnissä. Koreassa aktivistit järjestivät torstaina näyttäviä iskuja vastustaakseen koirien syöntiä. Suomessakin asia on ollut esillä. Ilta-Sanomat kyseli, saako Stockmannilta koiraa, koska yhtiö on luvannut toteuttaa kaikki asiakkaiden toiveet.

Koirien syönnin vastustaminen onkin Suomessa kannatettava hanke. Asiasta vallitsee huomattava yksimielisyys ja tarvittaessa tiukatkin lait voi saada helposti läpi. Ainot suomalaiset koiransyöjät ovat sudet ja koirat itse. Sudet popsivat koiria tasaiseen tahtiin. Ilmiölle ei kuitenkaan voida mitään, sillä sudet ovat Euroopan unionin erityisessä suojelussa. Koiria syövät koirat sen sijaan ovat ongelma, joka on herättänyt suuria tunteita. Pahimmillaan lemmikit on raadeltu omistajansa syliin. Aktivistien iskuille on selvästi tilausta. Tosin ilmiö vain todistaa vanhan totuuden, että koira on koiralle susi.

It-ura päättyi taksin rattiin

Lontoon ja Pariisin taksiympyröistä kuuluu nyt kummia. Etenkin ”executive”-nimellä itseään markkinoivien taksifirmojen kuljettajilla on hämmästyttävät it-taidot.

Tarkastajan tuttua it-taustan omaavaa teleyhtiön talousjohtajaa suorastaan hävettää istua takapenkillä kyytiläisenä, kun kuski heittää keskusteluun asiantuntevasti hmtl:ää, javaa ja muita kirjainyhdistelmiä, joista onneton talousmies on hädin tuskin selvillä. Talousjohtaja vakuuttaa tarkastajalle tavanneensa kymmeniä entisiä it-insinöörejä Lontoon executive-autojen ratissa.

Samaan tavalliseen ”firma meni alta ja jotain tartti tehdä” -tarinaan johtaja törmäsi tällä viikolla myös Pariisissa – ja vieläpä sujuvasti englanniksi. Espanjassa, Arabimaissa, Saksassa ja vaikka missä it-komennuksilla kiertänyt brittikuski oli firman mentyä nurin päättänyt pysyä Pariisissa ja perustaa taksifirman.

Tässäpä siis hyvä vinkki seuraavalla nousukaudella kokenutta it-väkeä tarvitseville: kysykää taksimiesten tietotoimistolta.

Analysoi analyytikkosi aikajänne

Analyytikkojen sijoitusvinkkejä oikein tulkitsevalla voi olla edessään iloiset tuotot. Brittiläinen taloustiedon välittäjä Digital Look nimittäin totesi äskettäisessä selvityksessään, että vuodeksi varojaan sijoittavan kannattaisi toimia täsmälleen analyytikkojen suositusten vastaiseksi, mikäli tavoitteena on päihittää indeksit mennen tullen.

Vuosi sitten analyytikkojen ostosuositusten kohteina olleet Lontoon pörssin osakkeet ovat menettäneet arvostaan neljäsosan, kaksi kertaa enemmän kuin osakkeet keskimäärin. Myyntisuositusten kohteina olevat osakkeet ovat puolestaan onnistuneet nousemaan vaikeinakin aikoina pitkälti toistakymmentä prosenttia.

Analyytikkojen suositukset tekevät ostokohteiden valinnasta jokseenkin helppoa, sillä he jakavat myyntisuosituksia hyvin varoen. Vuosi sitten esimerkiksi Britannian suurin vaatekauppias Marks & Spencer oli kerta kaikkiaan poissa muodista. Yksikään analyytikko ei kehottanut ostamaan sen osakkeita, jotka ovat sittemmin nousseet 50 prosenttia.

Teleyhtiö Marconi oli suursuosikki. Sen vuoden takaisesta pörssiarvosta on nyt jäljellä kaksi prosenttia.

Edes analyytikot eivät onnistu olemaan aina väärässä. Digital Lookin selvityksen mukaan heidän osto- ja myyntisuosituksensa osuvat usein oikeaan lyhyellä aikajänteellä.

Tarkastaja arveleekin, että analysoiminen on turvallinen ammatti kelle tahansa. Kun oma mielipide vaikuttaa markkinoihin, niin vähäisempikin näkemys osoittautuu usein vähän aikaa oikeaksi.

Tuoreimmat osastosta