200206329 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuhnailijat hävisivät Kemirassa

30.5.2002 13:07

Kemiran osakekurssi ponkaisi nousuun, kun ruotsalainen Dynea teki julkisen ostotarjouksen Kemiran osakkeista syksyllä 2001. Dynean oli tarkoitus yhdistää Sydsvenska Kemi, Dynea ja Kemira yhdeksi yhtiöksi. Suomen valtio olisi saanut osakkeistaan kasan rahaa sekä 34 prosentin osuuden uudesta yhtiöstä. Muut Kemira-osakkeet Dynea oli valmis ostamaan 9,10 euron kurssiin.

Kemiran kurssi nousi heti Dynean tarjouksen jälkeen rajusti, mutta ei koskaan aivan lunastushintaan. Sijoittajat eivät luottaneet yrityskaupan varmasti toteutuvan.

Epäilijät olivat oikeassa, sillä Kemianliitto aloitti kampanjan kaupan estämiseksi. Virheellisesti tulkitun analyysin perusteella Kemianliitto väitti Dynean olevan konkurssikypsä. Eduskunta kaatoi hankkeen Kemiran myymisestä.

Jälkeenpäin on helppo sanoa, että sijoittajien olisi kannattanut myydä osakkeensa heti, kun ostotarjous esitettiin, sillä yhdistymishankkeen kaaduttua Kemiran kurssi romahti. Toisaalta on ymmärrettävää, että kaikki eivät halunneet myydä osakkeitaan pörssissä luvattua lunastushintaa halvemmalla.

Balsamia pikavoitot menettäneiden haavoille on tuonut se, että maailmantalouden suhdannenäkymien kääntyminen paremmiksi on nostanut Kemiran kurssin lähes ostotarjouksen aikaiselle tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?