200205977 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sveitsin uusi lentoyhtiö Swiss kituuttaa eloonjäämisen rajoilla

Julkaistu: 30.5.2002 19:25

Talousjärjestö OECD arvioi yrityshallinnon Sveitsissä tarvitsevan muutoksia

Talouden yhteistyöjärjestö OECD varoittaa, että Sveitsin valtion siivilleen auttaman uuden sveitsiläislentoyhtiön Swissin eloonjäämismahdollisuudet ovat varsin rajalliset. OECD kieltää valtiota myöntämästä enää lisää apua lentoyhtiölle ja käskee valtiota myymään osuutensa yhtiöstä niin pian kuin mahdollista. OECD antoi ohjeensa eilen julkaisemassaan Sveitsin talouskatsauksessa.

Sveitsin valtio on OECD:n mukaan nyt ylivarmistanut lentoliikenteensä ja auttanut enemmän kuin olisi tarvittu. Viranomaisten onkin siksi valvottava miten yhtiö toimii, jottei lentoliikenne vaarantuisi Swissin mahdollisessa romuttumisessa.

Swissairin häviäminen paljasti myös yrityshallinnon ongelmat. Hallituksissa istuu samoja johtajia, ja riippumattomia asiantuntijoita on vähän. Tämän on OECD:n mukaan muututtava.

Sveitsin valtio lainoittaa Swissiä 1,45 miljardilla frangilla eli vajaalla miljardilla eurolla ja on ostanut uuden yhtiön osakkeita 400 miljoonalla eurolla. Valtion osuus lentoyhtiöstä on vajaat 40 prosenttia. Järjestö arvioi, että valtio teki oikein pelastaessaan yrityksen. Rahoituksella on silti ostettu liikaa lentokoneita, kaksi kolmasosaa Swissairin kalustosta.

Swissairin ja Crossairin kaikkiaan 25 000 työntekijästä jäi työttömiksi 5 000 eli ei enempää kuin muissa lentoyhtiöissä syyskuun terrori-iskujen aiheuttamien ongelmien jälkeen.

Työttömyyspysyy matalana

Raportin mukaan Sveitsi on yhä maailman rikkaimpia maita, vaikka sen johtoasema onkin kaventunut. Sveitsin kasvun alentuminen johtuu rakenteellisista tekijöistä. OECD odottaa Sveitsin talouden alkavan nousta tämän vuoden lopussa. Järjestö kehottaa valtiota uusimaan terveys-, maatalous-, sähkö- ja kaasualat.

Kuluja on vähennettävä kalliilla terveysalalla, ja lääkkeisiin on saatava enemmän kilpailua ulkomailta. Maataloustukia on yhä karsittava ja sähköala vapautettava, koska Sveitsi laahaa muiden maiden jäljessä ja hinnat ovat korkeat etenkin yrityksille. Myös postiala on liberalisoitava.

Sveitsin bruttokansantuotteen pitäisi kasvaa ensi vuonna jopa 2,3 prosenttia tämän- vuotisen prosentin kasvun jälkeen. Vienti kiihtyy ensi vuonna jo yli viiden prosentin nousuun, kuten myös tuonti. Inflaatio pysyy ennusteen mukaan 0,7 prosentissa. Työttömyys kohoaa ennusteen mukaan tänä vuonna 2,5 prosenttiin mutta laskee ensi vuonna 2,2 prosenttiin.

Tuoreimmat osastosta