200207599 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nikotiinivesi on uusin keino tupakasta vieroitukseen

Julkaistu: 30.5.2002 17:52

Pullollinen nikotiinivettä helpottaa tupakanhimoa parin savukkeen verran

Tupakasta eroon haluavien rahoista kilpaillaan nyt uusilla keinoilla: uusin nikotiinin korvike on nikotiinivesi. Kesäkuussa Yhdysvalloissa myyntiin tuleva keksintö Nico Water lupaa yhden pullollisen tyydyttävän nikotiinihimoa puolen päivän ajan.

Vesi on saanut ristiriitaisen vastaanoton USA:ssa. Vaikka se auttaisikin tupakoinnin lopettamisessa, tupakointia vastustavat kansalaisjärjestöt pelkäävät sen houkuttavan tupakoimattomat nuoret nikotiinin orjiksi.

Yksi puolen litran pullollinen Nico Wateria sisältää 4 milligrammaa nikotiinia eli suunnilleen saman verran kuin pari tupakkaa – tupakointitavasta riippuen.

Pullollinen nikotiinivettä maksaa paljon enemmän kuin tupakka ja vajaat kaksi kertaa sen verran kuin pullollinen tavallista vettä USA:ssa. Puolesta litrasta joutuu pulittamaan kaksi dollaria eli noin 2,20 euroa.

Vettä ei kuitenkaan ole tarkoitus juoda litrakaupalla, vaan valmistaja suosittaa hidasta litkimistä pitkin päivää ja korkeintaan pari pullollista päivässä.

Viranomaiset vetivät tikkarin pois markkinoilta

Nikotiinivesi on kuuden vuoden kehittelytyön tuote ja sen amerikkalaisen valmistajayhtiön QuickTest5.n pääjohtajan Steve Rederin mukaan sen on tarkoitus maistua tavalliselta vedeltä, ei tupakalta. Vettä maistaneet sanovat siinä olevan kuitenkin jonkun verran tuju, kitalakea kihelmöivä maku.

Tuotetta kritisoivia kansalaisjärjestöjä vastaan Reder puolustautuu sillä, että yhtiö on vapaaehtoisesti asettanut tuotteen ostajille ikärajaksi 18 vuotta. Nikotiiniveden kauppaa eivät säätele mitkään viranomaiset.

Lääkkeitä ja terveysvaikutteisia tuotteita USA:ssa valvova ja niiden myyntiluvat myöntävä viranomainen FDA ei toistaiseksi ole puuttunut nikotiiniveden kauppaan, vaikka se valvoo muun muassa nikotiinilaastareiden ja purukumien kauppaa. Viranomaiset ovat vetäneet pois markkinoilta aiemmin keväällä markkinoille tulleet nikotiinitikkarit ja nikotiinihuulirasvat.

Rederin mukaan lupaa nikotiiniveden markkinointiin ei tarvita, koska valmistaja ei väitä nikotiiniveden auttavan tupakoinnin lopettamisessa kuten laastarit ja purukumit. Vesi on hänen mukaansa tarkoitettu vain tupakoivien avuksi savuttomissa tiloissa.

Veden nauttimisen turvallisuudesta huolestuneille Reder myöntää, että nikotiinilla on aina omat terveysvaikutuksensa, mutta että tupakoijat sen jo tietävät ja vesi on tarkoitettu heille.

Tuoreimmat osastosta