20020542 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n laajentuminen mullistaaEKP:n ja heikentää euroa

Sveitsiläinen Credit Suisse -pankki arvioi Itä-Euroopan maiden EU-jäsenyyden seurauksia:

28.5.2002 18:43

Sveitsiläinen Credit Suisse -pankki arvioi Euroopan unionin itälaajentumisen heikentävän euron arvoa ja vaativan merkittäviä muutoksia Euroopan keskuspankin rakenteisiin.

Itälaajennus alentaa euron ulkoista arvoa, koska Itä-Euroopan maiden jäsenyyttä suunnitellaan talous- ja rahaliitto Emussa – vaikka uusista EU-maissa ei tule automaattisesti Emun jäseniä. Jo nyt kandidaattimaat yrittävät saada taloutensa Maastrichtin sopimuksen mukaisiin Emu-raameihin.

Hakijamaiden bruttokansantuote asukasta kohti on keskimäärin vain 40 prosenttia nykyisten jäsenmaiden keskiarvosta.

Euro-alue siis laajenee CS:n mukaan todennäköisesti vielä tällä vuosikymmenellä. Ensin EU:n on kuitenkin onnistuttava liittämään uudet maat unioniinsa.

Siksi myös Euroopan keskuspankki on uusittava. Jokainen euro-jäsenyys suurentaa nyt päätöksiä tekevää 18-jäsenistä keskuspankin neuvostoa ja vaikeuttaa näin päätöksentekoa. Kolmesta uudistusmallista keskustellaan: Yhdysvaltain keskuspankin tyylinen rotaatiojärjestelmä, Kansainvälisen valuuttarahaston mallinen ryhmäedustus tai keskuspankin johtokunnan muuttaminen pääasialliseksi päätöksentekoinstanssiksi.

CS huomioi, että jäsenyysnäkymät auttavat kandidaattien obligaatiomarkkinoita. Itä-Euroopan maissa korot ovat laskeneet ja alenevat yhä.

Jäseniksi myöhemmin,palkkataso nousee

Sveitsiläispankki arvioi, että ensimmäinen laajennuskierros päättyy 2005. Neuvottelut Viron, Latvian, Liettuan, Maltan, Puolan, T?ekin, Slovakian, Slovenian, Unkarin ja Kyproksen kanssa saataneen päätökseen vasta 2003.

CS painottaa bisneksentekomahdollisuuksia hakijamaissa. Viime vuosikymmenen aikana kolme vahvinta taloutta eli Puola, T?ekki ja Unkari kasvoivat joka vuosi EU-maihin verrattuna 1,5 prosenttiyksikköä nopeammin. Tuollakin vauhdilla niiltä vie kuitenkin kaksi vuosikymmentä ennen kuin ne ottavat kiinni lännen etumatkan hyvinvoinnissa.

Kandidaattimaat tarvitsevat investointeja ulkomailta ja tuovat yhä enemmän ulkoa. Juuri loppumassa olevan taloustaantumankin aikana niiden talous nousi. CS huomauttaa, että hakijamaiden nyt vielä alhaiset palkat kohoavat. Tämän seurauksena näiden maiden kiinnostavuus ulkomaisten investoijien silmissä vähenee nykyisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?