Tuotannon tehostumista vai kilpailijan poistamista? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Intel pudotti siruhintoja jopa alle puoleen

Julkaistu: 29.5.2002 5:30

Maailman suurin prosessorivalmistaja Intel Corporation on laskenut joidenkin prosessoreidensa hintoja jopa 53 prosenttia, kun sen investoinnit uusiin tuotantolaitoksiin alkavat ainakin sen oman ilmoituksen mukaan purra. Yhtä olennaista lienee saada myynnin määrä ja koko ala kasvuun sekä vetäistä siinä ohessa arkkikilpailija AMD:ltä matto jalkojen alta.

Intelin tapana on leikata prosessorien hintoja pitkin vuotta sitä mukaa kuin sen tuotantokustannukset laskevat ja kysyntä kasvaa. Tämänkertainen hintojen lasku johtuu yrityksen ilmoituksen mukaan siitä, että sen parin vuoden takaiset miljardien dollarien investoinnit alkavat näkyä sirujen tuotantokustannuksien pienentymisenä, Bloomberg kertoo.

Intel on uusinut tehtaittensa laitteistoja koneilla, jotka tekevät siruja suuremmista piikiekoista ja pienemmin viivaleveyksin enemmän komponentteja sirulle.

Myös mikrojen hinnat laskevat

Intelin prosessorihintojen alennus merkitsee myös mikrotietokoneiden hintojen laskua. Lisäksi se on selvä haaste Intelin pahimmalle kilpailijalle Advanced Micro Devices Incille.

Intelin hinnanalennukset tulivat samana päivänä kuin Merrill Lynchin analyytikko Joe Osha pudotti Intelin toisen vartin liikevaihto- ja koko vuoden osakekohtaista tulosennustettaan.

"Halpapenttejä"

Intel laski mm. toiseksi nopeimman prosessorinsa, 2,2 gigahertsin tajuudella rullaavan Pentium 4n hintaa 29 prosenttia 562 dollarista 400 taalaan tuhannen kappaleen erissä. Muitten pöytäkoneisiin tarkoitettujen Pentti nelosten hinnat laskivat 12-43 prosentin välillä.

Kannettavien P 4 -prosessorien hinnat puolestaan laskivat 26-53 prosentin vauhdilla.

Lisäksi Intel leikkasi viiden Xeon palvelinprosessorinsa hintoja 10-44 prosentin verran.