200203781 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hyvin salattu on vain puoliksi tehty

Julkaistu: 21.5.2002 15:05

Teknisesti heikoimmat verkkosivut olivat yllättäen teknoyritys SSH:lla

Pörssiyritysten verkkosivustoille tehtiin tekninen analyysi. Sivustot laitettiin paremmuusjärjestykseen verkon ja palvelimen toiminnan perusteella.

Suurin yllättäjä oli salaustekniikkaan erikoistunut tietoturvayhtiö SSH Communications Security, joka komeili tutkimuksen hännänhuippuna. Teknisen analyysin tehnyt BaseN Oy arvioi SSH:n verkkoyhteyden vain välttäväksi. Pääsivun luominen kesti välillä jopa viisi sekuntia.

Nyrkkisäännön mukaan 7,5 sekuntia on kriittinen raja, jonka jälkeen verkkopalvelun käyttäjä kyllästyy odotteluun ja vaihtaa maisemaa. SSH:n palvelin sijaitsee Yhdysvaltojen Piilaaksossa, Palo Altossa, mikä aiheuttaa latautumiseen merkittävän lisäviiveen.

Teknisen vertailun kärkeen kiilasivat Silja, Olvi ja Tulikivi, joilla kaikilla oli tasaiset vasteajat ja nopeat palvelimet. Neljänneksi sijoittui Partekin sivusto, jota Star Site -vastaajat pitivät helpoimpana käyttää. Sen sivujen latautumisessa esiintyi hieman voittajakolmikkoa enemmän vaihtelua.

Star Site -tutkimuksessa arvioiduista ominaisuuksista käytön helppous vastaa lähinnä teknistä toimivuutta, joskin käytön helppouteen liittyy paljon muitakin asioita kuin latautumisen nopeus.

SSH:lle pitivät häntäpäässä seuraa konepajayhtiö Metso, tutkimuksessa muutenkin huonosti pärjännyt laivanvarustamo Birka Line sekä tavarataloketju Stockmann. Metson ja Birka Linen verkkoyhteydet osoittautuivat heikoiksi. Metson palvelimella pääsivun rakentaminen kesti joskus kriittiset 7,5 sekuntia. Birka Linen palveluntarjoaja on Ruotsissa, mutta sivuston liikenne kiertää muun muassa Lontoon kautta. Viiveet nousivat välillä yli kolmen sekunnin.

Stockmannin verkkoyhteys on hyvä, mutta palvelimessa on vikaa, minkä vuoksi pääsivun luominen kestää jopa seitsemän sekuntia. Sen sijaan Star Site -tutkimuksen vastaajat arvioivat Stockmannin sivuston käytön helppoutta selvästi myönteisemmin kuin tekninen analyysi osoitti.

Samanlaisen arvion saivat myös Vaisalan ja Rakentajien Konevuokraamon sivustot. Toisaalta taas etenkin Amerin, Raision, Chipsin, Finnlinesin ja Orion-yhtymän sivustojen tekninen toimivuus oli selvästi parempi kuin Star Site -vastaajien arviot käytön helppoudesta.

Teknisen analyysin teki BaseN Oy, joka on tietoverkkojen kartoitukseen, optimointiin, suunnitteluun ja jatkuvaan valvontaan erikoistunut teknologiayritys. Tutkimuksessa mitattiin verkon toimivuutta ja palvelimen suorituskykyä seitsemän päivän ajan.

Tuoreimmat osastosta