200208534 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtio myy Partek-osuutensa Koneelle

KCI Konecranes vetäytyi fuusiohankkeesta

21.5.2002 20:36

Kone otti eilen lopulliselta näyttävän voiton taistelussa Partekin omistuksesta, kun se julkisti yllättäen valtion kanssa allekirjoitetun esisopimuksen Partekin osakkeiden myynnistä Koneelle.

KCI Konecranes puolestaan ilmoitti vetäytyvänsä fuusiohankkeesta Partekin kanssa.

Partekin Christoffer Taxell ja KCI Konecranesin Stig Gustavson olivat tuskin esitelleet fuusiohankkeensa yksityiskohdat aamulla, kun KTM julkisti Koneelle varsin myönteisen tiedotteen. Tiedotteessaan ministeriö kuitenkin väitti pohtivansa vielä kantaansa ja tekevänsä ratkaisun viikon loppuun mennessä.

KCI mainittiin yhdeksi esillä olleeksi vaihtoehdoksi, kun taas Konetta kehuttiin taloudellisesti vahvaksi kotimaiseksi yhtiöksi, jolla on erinomaiset edellytykset kehittää Partekia.

KTM toisti pitävänsä Koneen tarjouksen ehtoja alustavasti hyväksyttävinä ja myös korosti Partek-omistuksensa sijoittajaintressiä.

Tiedotteen Kone-kehu selvisi pari tuntia myöhemmin, kun Kone yllättäen ilmoitti jo allekirjoittaneensa esisopimuksen valtion Partek-omistuksen ostosta.

Valtion 30,2 prosentin omistusosuuden myynti 225 miljoonalla eurolla ja osakemerkintävaltuudet vahvistetaan huomenna torstaina, kun koolla on sekä valtioneuvosto että Koneen hallitus.

Mönkäre: Vastaehdoista sovittu

Kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre (sd.) vakuutti vielä illan suussa valtion pohtivan edelleen molempia vaihtoehtoja. Hänestä Koneen kanssa oli sovittu vasta ehdoista, joilla kauppa tehdään, jos se toteutuu.

Tiettävästi Partekin myynti Koneelle tuli valtio-omistajan kannalta viikkoa liian aikaisin julkisuuteen. Eduskunnassa on herkkä ydinvoima-asia juuri ratkaistavana. Partekin myynti voi olla vasemmistolle hankala asia työntekijöiden vastustuksen vuoksi. Myös Rkp :lle asia voi olla kiusallinen, vastustavathan Partekia omistavat suomenruotsalaiset säätiöt yhtiön myyntiä Koneelle.

KTM vaikeni tapahtumien erikoisesta kulusta täysin. Mönkäreen mukaan Partekin johto oli koko ajan perillä asioiden etenemisestä, mutta Partekin ja KCI:n aamuisen tiedotustilaisuuden perusteella voi päätellä toisinkin.

Taxell kertoi siellä, että Partekin hallituksessa istuva teollisuusneuvos Arto Honkaniemi KTM:stä hyväksyi maanantaina Partekin ja Konecranesin fuusioehdotuksen muiden mukana. Tiistain aamuna Mönkäre oli vakuuttanut Taxelille kasvotusten, että kumpikin vaihtoehto tulee asiallisesti käsitellyksi.

Koneen tarjouksen vihamieliseksi nimennyt Taxell ei vastannut illalla soittopyyntöön. Aamulla hän vielä puolusti Honkaniemen toimintaa Partekin hallituksessa.

– Hallituksessa ei ole valtion edustajaa. Kaikki jäsenet edustavat kaikkia osakkeen omistajia, totesi Taxell.

Kone estää Partekinja KCI:n fuusion

Koneen maanantainen ostotarjous lupaa Partekin omistajille käteistä 15,30 euroa osakkeelta miinus pääomaverot. Kun valtion omistuspotti näyttää nyt olevan Herlinien taskussa, aikoo hän jatkaa aiemmin jo julkistetun suunnitelman mukaisesti.

– Sanoisin, että tämä on selvää pässinlihaa. Valtioneuvoston ja Koneen hallituksen puumerkit puuttuvat, kiteytti pääjohtaja Antti Herlin oman uskonsa sopimuksen syntymiseen.

Vähintään 90 prosenttia Partekista tavoitteleva Kone tekee vastaavan tarjouksen kaikille Partekin omistajille kesäkuun puolivälissä. Yhteensä 12,5 prosenttia Partekista omistavat Åbo Akademin säätiö ja Svenska Litteratursällskapet vastustavat ostotarjousta, mutta toisaalta 8,5 prosenttia omistava Metso tiettävästi kannattaa sitä.

– Otamme varmasti jossain vaiheessa yhteyttä ruotsinkielisiin säätiöihin. Yleensä, kun puhutaan järkeä, niin pikkuhiljaa ymmärrys lisääntyy. Partekissa on hyvä johto, ja uskon meidän pääsevän hyvään yhteistyöhön, sanoi Herlin.

Hän ilmoitti yksiselitteisesti estävänsä Partekin ja KCI Konecranesin suunnitteleman fuusion. Kolmen kaupoistakaan hän ei innostunut.

Konecranestunnusti tappion

Konecranesin toimitusjohtaja Gustavsonin oli illalla valmis tunnustamaan tappion: Partek menee Koneelle.

– Koneella on ilmeisesti mahdollisuus estää fuusio ja niin siinä sitten käy. Fuusiosopimus ei raukea ilman toimenpiteitä, mutta heti kun julkisuudessa olleet tiedot vahvistetaan, niin sitten tehdään jotain muuta.

– Tein tässä kaiken tohinan keskellä yhden nosturikaupankin, joten päivä ei ole hukassa todellakaan, Gustavsin vakuutti.

Samaan hengen vetoon hän kuherteli Koneen suuntaan.

– Olen koko ajan signaloinut, että minulle kelpaa Kone partneriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?