200205429 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannia valmistautuu euroäänestykseen ensi vuonna

Taloudelliset testit tehdään kesällä

17.5.2002 18:56

Britannian hallitus uskoo, että euroäänestys on voitettavissa jo ensi vuonna. Tällä viikolla monet ministerit pääministeri Tony Blairin johdolla ryhtyivät puhumaan pikaisen euroon liittymisen puolesta.

Vaikka kansalaisten enemmistö vastustaakin vielä euroa, uskoo hallitus, että kesälomien jälkeen äänestäjien kannat alkavat pehmentyä. Kun moni käyttää tänä kesänä lomillaan ensimmäistä kertaa euron kolikoita ja seteleitä, uusi valuutta ei enää tunnu niin pelottavalta kuin aikaisemmin.

Mielipidemittausten mukaan brittien eurovastustus on lieventynyt pitkin kevättä. Pahimmillaan sitä vastusti jopa kaksi kolmasosaa kansalaisista, mutta nyt eurolle sanoisi ei enää 55 prosenttia äänioikeutetuista. Heistäkin osa arvelee muuttuvansa myönteisemmäksi, jos hallitus osaa vakuuttavasti puolustaa euroon liittymistä.

Blair kertoi tällä viikolla kannattavansa innokkaasti euroa ja aikovansa äänestyttää siitä jo ensi vuonna, mikäli liittyminen läpäisee sille asetetut taloudelliset testit tänä kesänä. Todennäköisimpänä äänestysajankohtana pidetään yleisesti loppukevättä tai alkukesää.

Brittihallituksen testit koskevat suhdanteiden yhdenmukaistumista ja talouden joustavuutta sekä euron vaikutusta investointeihin, työllisyyteen ja Lontoon Cityn rahamarkkinoihin.

Punta heikkenee jo

Hallituksen eurotesteissä ei ole mukana punnan arvoa. Britannian teollisuudelle ja viennille olisi kuitenkin tuhoisaa, jos maa liittyisi yhteisvaluuttaan nykyisellä korkealla kurssilla.

Eurokeskustelu näkyykin jo selvästi valuuttamarkkinoilla. Punta on laskenut pitkin kevättä ja tällä viikolla sen arvo jäi ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa alle 1,6 euron.

Britannian ekonomistien mukaan punnan on pakko heiketä. Joillekin heistä riittäisi seitsemän prosenttia, joidenkin mielestä heikennystä tarvitaan peräti 20 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?