200208904 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaisnuoret saavat osaketietoutta

Julkaistu: 16.5.2002 8:57

Eläkesijoittaminen ei kiinnosta ruotsalaisia nuoria. Kuluvan vuoden maaliskuussa Ruotsin eläkeviranomainen PPM lähetti noin 200 000:lle vuosina 1974-83 syntyneelle nuorelle rahastovalintapaketin. Alustavien tietojen mukaan heistä ainoastaan 12 prosenttia on aktiivisesti ottanut kantaa eläkemaksujensa sijoittamiseen.

Lukua voidaan verratta vuoden 2000 rahastovalintaan, johon osallistui reilu neljä miljoonaa ruotsalaista kaikista ikäluokista. Vastausprosentti oli tuolloin 67 prosenttia.

Nuorten osakesäästäjien etujärjestön (Sveriges Unga Aktiespararnas Riksförbund) mukaan juuri nuoret tarvitsisivat lisää tietoa osake- ja rahastosijoittamisesta. Järjestö aikoo tehostaa toimintaansa nuorten valistamisessa ja suunnitteilla on muun muassa kampanja yhdessä PPM:n kanssa.

Samaa mieltä on myös Sparöversikt-lehden päätoimittaja Mats Wester:

– Kaikkien ruotsalaisten pitäisi saada sijoitus- ja säätämiskoulutusta jo lukiossa. Kurssien ei tarvitse olla pitkiä ja syvällisiä. Riittää, että nuorille opetetaan sijoittamiseen liittyvät perusasiat.

Nuorten osakesäästäjien etujärjestö käynnisti jo vuonna 1994 kummiprojektin, johon on osallistunut 21 lukioluokkaa eri puolilta maata. Sponsoreina toimii 18 ruotsalaista suuryritystä, muun muassa Ericsson, Investor, Handelsbanken, Astra-Zeneca ja SAS. Oppilaille järjestetään neljä sijoitusaiheista luentoa lukukaudessa, ja he saavat hoidettavakseen kuvitteellisen osakesalkun. Opetuspaketti sisältää myös kummiyrityksen esittelyn sekä mahdolliset yritys- ja yhtiökokousvierailut.

Tuoreimmat osastosta