200202846 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Dollari pettyi Yhdysvaltojen teollisuustuotantoon

Julkaistu: 16.5.2002 9:35

Yhdysvaltojen eilen julkistettu teollisuustuotantotilasto osoittautui pettymykseksi. Tuotanto tosin kasvoi huhtikuussa odotetusti, 0,4 prosenttia maaliskuisesta, mutta maaliskuun tuotanto osoittautui tarkistetuissa tiedoissa ennakoitua pienemmäksi, ja maaliskuun tuotanto kasvoi helmikuisesta 0,4 prosenttia oletetun 0,7 prosentin sijasta. Samalla teollisuuden tuotantokapasiteetin käyttöaste jäi 75,3 prosenttiin 75,4 prosentin sijasta. Maaliskuun tilaston tarkistamisen seurauksena huhtikuun tuotanto jäi selvästi ennakoitua alhaisemmaksi, ja helmikuusta tuotanto oli kasvanut vain 0,8 prosenttia 1,1 prosentin sijasta. Kapasiteetin käyttöaste huhtikuussa jäi 75,5 prosenttiin 75,6 prosentin sijasta. Markkinoiden kannalta tärkeintä oli se, että maaliskuun ennakkotiedot osoittautuivat ylilyödyiksi. Talouden nousuvauhtia koskeva epävarmuus paheni entisestään, ja teollisuuden toipumisen vauhtiin pääsy näyttää viipyvän yhä. Kapasiteetin käyttöasteen jääminen ennakoitua alhaisemmaksi vähentää teollisuuden tarvetta investoida tuotantoon ja jättää talouden kasvun yhä kuluttajien ja valtion varaan.

Tilastopettymyksen lisäksi Yhdysvaltojen markkinoita ja etenkin dollaria painoivat Euroopasta kantautuneet markkinaystävälliset uutiset: Saksan IG Metall näyttäisi tyytyvän 4 prosentin palkankorotukseen 6,5 sijasta, mikä vähentää euroalueen inflaatiopaineita. Hollannin vaalitulos näyttäisi suosivan markkinatalousmyönteisiä oikeistopuolueita, ja Moody´s on nostanut Italian luottoluokitusta yhdellä portaalla, tasolle Aa2. Tärkein syy luokituksen nousuun on Italian valtionvelan nopea supistaminen, valtionvelka joka vuonna 1995 oli 123 prosenttia Italian kokonaistuotannosta painui viime vuonna 108 prosenttiin. Yhdessä nämä uutiset ovat nostaneet euroa eilisen sukelluksen jälkeen.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen teollisuusyritysten indeksit heikkenivät puolisen prosenttia kumpikin. Nasdaq puolestaan vahvistui saman verran. Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,4 prosenttia ja Topix prosentin Japanin autoteollisuuden kohentuvien tulosten vetämänä. Hang Seng on jotakuinkin entisellään ja Kospi aavistuksen miinuksella.

Obligaatiomarkkinoilla yhdysvaltojen viitelainojen tuotot ovat laskeneet hieman, kaksi vuotta 3,35 prosentista 3,3 prosenttiin ja 10 vuotta 5,27 prosentista 5,25 prosenttiin pääoman siirryttyä osakkeista obligaatioihin. Euroopan viitelainojen tuotot ovat jotakuinkin eilisillä tasoillaan.

Valuuttamarkkinoilla dollari on vetäytynyt eilisen nousunsa jälkeen ja painunut 128,4 jenistä 127,6 jeniin. Ilmeisesti jonkin verran rahaa on siirtynyt Yhdysvaltojen 10 vuoden viitelainoista japanilaisosakkeisiin ja siten hidastanut 10 vuoden tuoton laskua suhteessa 2 vuoden tuottoon. Euro on kivunnut eilisen 90 sentistä 91,2 senttiin ja 115,5 jenistä 116,5 jeniin.

Tämän päivän päätilastot ovat euroalueen huhtikuun kuluttajahintatiedot ja Yhdysvaltojen huhtikuun asuntorakentamisen tiedot. Euroinflaation arvioidaan hidastuneen maaliskuun 2,5 prosentista 2,2 prosenttiin vuodessa. Yhdysvaltojen asuntorakentamisen puolestaan arvioidaan hidastuneen jonkin verran maaliskuusta, mikä kielisi kuluttajien odotusten hiipumisesta. Työttömien määrän arvioidaan jatkaneen kasvuaan viime viikolla mutta edellisviikkoa hitaammin. Illalla saadaan myös Yhdysvaltojen teollisuuden toiminnan kehitystä ennakoiva Philadelphia Fed-indikaattori, jonka ennustetaan laskeneen toukokuussa huhtikuisesta. Odotusten toteutuminen lisäisi euromääräisten sijoitusten houkuttelevuutta dollariin verrattuna.

Tuoreimmat osastosta