200207450 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan komissio patistaa Ranskaa ja Saksaa laittamaan budjettinsa pian kuriin

Suomen budjettiylijäämä supistuu hurjaa vauhtia

14.5.2002 19:53

Talouskasvun hidastuminen on kasvattanut budjettivajeita tai pienentänyt ylijäämää lähes kaikissa euroalueen maissa – myös Suomessa, ilmenee Euroopan komission eilen julkistamasta julkisen talouden laatua kuvaavasta raportista.

Vuonna 2000 Suomen julkisen talouden ylijäämä oli vielä seitsemän prosenttia bkt:sta, mutta se laskee komission mukaan tänä vuonna 3,3 prosenttiin ja ensi vuonna 2,7 prosenttiin.

Julkisen talouden vaje nousi koko euroalueella 1,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1993, jolloin budjettitasapaino heikkeni euroalueella. Tämä johtuu komission mielestä suhdannekäänteestä sekä veroleikkauksista, joita kompensoitiin vain osittain julkisen talouden menoleikkauksilta.

Komissio ennustaa julkisen talouden vajeen kasvavan euroalueella 1,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta tänä vuonna. Luvusta on siivottu pois umts-huutokauppojen aiheuttamat ylimääräiset tulot.

Saksa, Portugali ja Ranskasuurimmat huolenaiheet

Komissio pelkää entistä enemmän, että Saksa, Ranska, Portugali ja Italia rikkovat vakaus- ja kasvusopimuksen löysällä budjettipolitiikallaan.

– Kiirehdin jäsenmaita, joilla on yhä suuret vajeet, tekemään viimeiset ponnistuksensa saadakseen julkisen taloutensa ylijäämäiseksi tai lähelle tasapainoa viimeistään vuoteen 2004 mennessä, vaatii rahakomissaari Pedro Solbes.

Komissio pitää suurena riskiä, että Saksan ja Portugalin budjettivaje ylittää kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä on raja, jolloin komission pitäisi aloittaa sakkoprosessi maata kohtaan.

Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin keväällä antama sitoumus saada maan julkinen talous tasapainoon tai ylijäämäiseksi vuonna 2004 näyttää kyseenalaiselta.

Saksan valtiovarainministeriö aikoo julkistaa torstaina verotulojen kehityksestä ennusteen, jonka mukaan verotulot putoavat tänä vuonna 4,6 miljardia euroa enemmän kuin maa arvioi vielä marraskuussa.

Komissio on huolissaan erityisesti Ranskasta, joka on presidentinvaalien takia siirtänyt tavoitettaan budjettiylijäämän saavuttamisesta kolmella vuodella.

Ranska lupaa budjetintasapainoa vasta 2007

Ranskan presidentti Jacques Chirac lupasi vielä Barcelonan huippukokouksessa maaliskuussa, että maa saa budjettinsa ylijäämäiseksi vuoteen 2004 mennessä. Nyt Ranskan uusi hallitus lupaa, että budjettitasapaino on saavutettu vasta vuonna 2007.

Tämä johtuu suurista verohelpotuksista. Chirac lupasi presidentinvaaleissa leikata verotusta 30 miljardia euroa seuraavien viiden vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?