20020915 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puutarhatuotteiden myynti on hyvässä kasvussa

Julkaistu: 13.5.2002 17:57

Suomalaiset tekevät nyt pihoistaan ja parvekkeistaan viihtyisiä kesähuoneita

Suomalaisten into kalustaa kesäpihoja näkyy selvästi puutarhatuotteiden myynnissä. Vaikka monet alan pienistä toimijoista, esimerkiksi puutarhoista, eivät halua kertoa tarkkoja myyntilukuja, yleistuntuma on kaikilla sama: myynti kasvaa mukavasti.

Tänä keväänä aikaisin tulleet lämpimät ilmat ovat lisäksi saaneet kaikki ryntäämään puutarhoille ja puutarhakalusteita myyviin liikkeisiin yhtä aikaa.

– Kauniit ilmat ovat näkyneet meillä myynnissä, oikein todella. Puutarhakalusteissa olemme yli 20 prosentin myynninkasvussa viime kevääseen verrattuna, sanoo Helena Uljas. Hän vastaa kodin hankinnoista Kodin Ykkösissä ja Anttiloissa.

Uljaksen mukaan puutarhakalusteiden kauppa on kasvanut kolme viime vuotta, eikä säällä juuri ole ollut merkitystä.

– Selvästi ihmiset satsaavat nyt paljon kesäpihan kalustamiseen. Monilla on katettuja parvekkeita ja niistä rakennetaan kesäolohuoneita. Kaikenlaisista pihoista, myös hyvin pienistä, tehdään viihtyisiä, hän sanoo.

Suomalaiset ovat ottaneet mallia eteläeurooppalaisista kauniista pihoista. Esimerkiksi erilaisten ruukkujen käyttö on Uljaksen mukaan lisääntynyt vuosittain.

Kauniin kevään vaikutus on nähty konkreettisesti myös Askon Variston-myymälässä Vantaalla.

Myymäläpäällikkö Carola Nymarkin mukaan osa puutarhakalusteista on myyty melkein loppuun ja uutta erää odotetaan.

– Tähän mennessä tämä on ollut parempi kesä kuin viime vuonna, Nymark sanoo.

Puutarhasesonkion pidentynyt

Kesäpihaan kuuluvat oleellisesti erilaiset kukat ja muut istutukset, ja puutarhoilla onkin ollut vilskettä. Monista pääkaupunkiseudun puutarhoista kerrotaan, että tähän mennessä myyntiluvut näyttävät paremmalta kuin viime keväänä.

– Nyt on ollut niin hyvät kelit ja ihmisiä liikkeellä, että ilman muuta tämä on ollut yksi parhaimmista keväistä, sanoo toimitusjohtaja Tiina Partanen Järvenpään Puutarhakeskuksesta.

Partanen myös suunnittelee puutarhoja. Hänen mukaansa suunnitelmille löytyi kysyntää laman jälkeen 1990-luvun puolivälistä eteenpäin.

– Nyt parin–kolmen vuoden aikana kysyntä on vielä selvästi kasvanut.

Ne, jotka suunnittelevat itse pihansa, ovat valmiita laittamaan pihan kaunistamiseen rahaa. Helsinkiläisen Ilmelä Ikikesän omistajista toinen, Sirpa Ilmelä sanoo, että nykyisin ihmiset ostavat kalliimpia kasveja kuin ennen ja myös erikoisuuksia halutaan kokeilla aiempaa enemmän. Ilmelänkin liikkeessä tämän kevään myynti on viime vuoden vastaavan ajan myyntiä edellä.

– Kauppiaan kannalta pitkä ja viileä kevät olisi paras. Silloin monivuotisia taimia istutetaan enemmän ja sesonki pitenee, kun kesäkukat hankitaan myöhemmin.

Anttilan Helena Uljaksen havaintojen mukaan sesonki on jo pidentynyt selvästi, ja lisäksi molemmista päistä. Puutarhan kaunistaminen lähtee yhä aikaisemmin liikkeelle ja loppukesästä monet korvaavat kasveja. Esimerkiksi lomien jälkeen ostetaan vielä uudet kukat.

Tuoreimmat osastosta