200208043 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiukat kotimarkkinat ajavat suunnitteluyrityksiä vientiuralle

Energia- ja ympäristötekniikassa uusia mahdollisuuksia

13.5.2002 15:11

Teknisen suunnittelualan yritysten on uudistettava bisnestään ja laajennettava markkina-alueitaan ulkomaille, sillä alan ylikapasiteetti kotimaassa sekä sitä seuranneet kova kilpailu ja kireä hinnoittelu ovat vaikeuttaneet yritysten pitkäjänteistä kehitystä ja hidastaneet alan työllisyyden kasvua, kertoo tuore toimialaselvitys.

Uusia menestymismahdollisuuksia selvitys löytää varsinkin korkean teknologian energia-, vesi- ja ympäristöhuoltotekniikasta.

TE-keskusten ja kauppa- ja teollisuusministeriön raportin mukaan vahvat kotimarkkinat ovat lisänneet suunnitteluyritysten kilpailumahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Tekninen suunnittelu on jo nyt yksi kansainvälistyneimmistä palvelualoista, sillä vientitoimintaa on yli sataan maahan.

Tutkija Pekka Lithin mukaan esimerkiksi laivanrakennus- ja meritekniikalla on vahva jalansija Pohjois-Amerikassa.

– Energiayrityksillä on puolestaan vientipotentiaalia Kaakkois-Aasiassa, Kiinassa ja Japanissa. Itärajan takana tarvitaan kipeimmin ympäristö- ja vesihuoltoteknologian hallitsevia yrityksiä. Kilpailu kovenee koko ajan, joten yritysten kannattaa nojata EU:n ja kansainvälisten investointipankkien rahoitukseen, Lith ehdottaa.

Toimintaan enemmänasiakaslähtöisyyttä

Insinööri- ja arkkitehtitoimistot tuottavat tutkimus-, suunnittelu- ja konsulttipalveluja rakennusalalle, teollisille tuotantolaitoksille, energia- ja ympäristöhuollolle, yhdyskunnille, liikenteelle sekä julkisille yhteisöille.

Menestyäkseen yritysten on Lithin mielestä siirryttävä uudentyyppiseen ajatteluun, joka perustuu asiakassuhteen tietoiseen kehittämiseen ja asiakkaan arvojen ymmärtämiseen.

Suomessa toimi viime vuonna yhteensä 6 700 teknisen palvelualan yritystä, joissa oli lähes 30 000 työntekijää. Niiden liikevaihto kohosi 3,3 miljardiin euroon, jossa oli kasvua edellisvuodesta liki 10 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?