Ministeri Mönkäre: - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talouskasvun kotimaiset riskit korvien välissä

Talouskasvulle ei Suomessa ole tällä hetkellä kotimaisia esteitä, ellemme niitä itse rakenna elinkeino- ja teknologiapoliittisilla päätöksillämme, sanoi kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre maanantaina avatessaan Sitran järjestämän luennon Talouspolitiikka 2000+.

13.5.2002 13:22

Ministeri Mönkäre ennakoi kotimaisen talouskehityksen koetinkiviksi ainakin kolme kehittämisen aluetta: julkisen t&k-rahoituksen tason lisääminen, yritystoiminnan kilpailukyvyn edistäminen alueilla ja ikääntyvän väestön mahdollisimman pitkä säilyminen työelämässä.

- Näiden tekijöiden yhteinen nimittäjä on teknologiapolitiikka, summasi Mönkäre. Valtion budjetista otettavalla t&k-rahoituksella on merkittävä suunnan näyttäjän rooli suomalaisen elinkeinoelämän kehityksessä. Teknologinen edistys puolestaan lisää yrityksien mahdollisuuksia toimia alueilla.

- Teknologisten sovellutusten leviäminen ikääntyvän väestön parissa pidentää kansantalouden huoltosuhteen säilymistä kohtuullisena. Teknologista kehitystä eivät kuitenkaan riitä turvaamaan yritysten omat lisäpanostukset. Julkista rahoitusta tarvitaan myös ohjaamaan yritysmaailman panostuksia pitkän kantaman kehitystyöhön.

Plussalla yli notkelman

Viime vuonna Suomen talous pysyi plussalla yli talouden notkelman, kiitos pitkäaikaisen t&k-panostuksen. Keväällä 2002 kaikki merkit viittaavat talouden käännekohdan olevan käsissä.

- Nyt meillä on tilaisuus pitää Suomi jatkossakin maailman kilpailukykyisimpien maiden joukossa, mutta se vaatii teknologiapoliittisia päätöksiä.

T&k-rahoituksen vaikuttavuudesta tarvitaan tarkempaa analyysia samalla kun rahoitusta on lisättävä. Silloin talouskasvumme ei jää kiinni teknologiapolitiikastamme eli korvien välistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?