200204983 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nuoriso suhtautuu rahaan arkisesti

8.5.2002 13:15

Nuorison rahankäytöstä voi päätellä talouden suhdanteiden vaikutusta kotitalouksien elämään. Esimerkiksi työllisyystilanteen muutokset näkyvät nuorison työllistymisessä jyrkemmin kuin muissa ikäryhmissä. Lisäksi monet asennemuutokset näkyvät ensin ja selvimmin nuorissa.

Pankkiyhdistyksen tuoreen nuorisotutkimuksen mukaan nuorten rahankäyttösuunnitelmat ovat varovaisempia kuin kaksi vuotta sitten teknohuuman huipulla. Entistä harvempi suunnittelee esimerkiksi osakesijoituksien tekemistä.

Mielenkiintoista on kuitenkin, että jopa 34 prosenttia nuorista aikoo rahoittaa opintonsa käymällä töissä. Vuonna 2000 osuus oli 18 prosenttia ja vuonna 1996 noin yhdeksän prosenttia. Tästä voisi päätellä, että nuoret ovat melko luottavaisia taloustilanteeseen ja siihen, että töitä riittää.

Opiskelu- ja työajat limittyvät muutenkin entistäkin selvemmin. Taustalla vaikuttaa myös työkokemuksen arvo. Taannoisen laman aikana ilman töitä jääneet opiskelijat joutuivat usein puskemaan työmarkkinoille paljon paksumman harmaan kiven läpi kuin muut.

Nuorisotutkimuksen vastauksista paistaa muutenkin arkirealismi. Nuoret aikovat rahoittaa hankintansa tekemällä töitä ja säästämällä. Vastaajien mielestä laskutkin on maksettava ajallaan.

Tilastotiedot nuorison maksumoraalista ovat osittain ristiriitaisia. Julkisuudessa on puhuttu paljon nuorten kännykkälaskujen maksuhäiriöistä, mutta Asiakastiedon maksuhäiriötilastojen mukaan nuoret eivät ole muita kansalaisia huonompia laskujenmaksajia.

Eniten maksuhäiriöitä on 35–44-vuotiailla. Ikäryhmästä maksuhäiriömerkintä on yli 11 prosentilla. 18–24-vuotiaista merkintä on noin kuudella prosentilla ja 25–29-vuotiaista noin kymmenellä prosentilla.

Nuorten maksuhäiriöiden esiinnousu kertoo kuitenkin siitä, että entistä useammilla nuorilla on entistä nuorempana entistä enemmän taloudellista vastuuta. Nuorien rahankäytössä on samat riskit kuin kokeneempienkin rahankäyttäjien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?