200209240 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elisa myi loputkin Saksan Mäkitorpasta

Julkaistu: 10.5.2002 19:41

Teleoperaattori Elisa on sulkenut viimeisetkin Mäkitorpan myymälät Saksassa. Elisa Kommunikation ilmoitti eilen myyneensä koko Saksan Mäkitorpan osakekannan vaatekauppaa harjoittavalle Top Two -yhtiölle.

Kauppahintaa ei kerrota, mutta suuren suurista summista kaupassa ei ole kysymys, sillä arvokkainta ostajalle olivat 25:n hyvillä paikoilla sijaitsevan myymälän vuokrasopimukset.

Saksan Mäkitorpan vaikutus Elisan tulokseen pysyy edelleen aiemmin ilmoitetussa enimmäismäärässä, kertoo pörssitiedote.

Myymälöiden alasajosta kirjattiin tammi–maaliskuun tulokseen 10 miljoonan euron liiketappio.

Kaikkiaan Elisa teki Saksassa ensimmäisellä neljänneksellä 22 miljoonan euron liiketappion 27 miljoonan euron liikevaihdosta.

Tropolys kehittyysuunnitelmien mukaan

Mäkitorpalla oli Saksassa parhaimmillaan 51 myymälää, joista puolet oli suljettu jo aikaisemmin. Myynti romahti reilu vuosi sitten, kun operaattorit lakkasivat subventoimasta avokätisesti puhelinten hintoja, ja liittymien määrä oli kasvanut niin korkeaksi, että uusien liittymien kysyntä alkoi hidastua.

Mäkitorpan osuus Elisan Saksan liikevaihdosta on ollut ainoastaan kymmenen prosenttia. Toiminnan ydinosa ovat paikallisoperaattorit, jotka on yhdistetty Tropolys-nimen alle.

– Tällä puolella ollaan suunnitelmien mukaisessa tuloskehityksessä. Ratkaisuissa on onnistuttu ja saksalaiset johtajat ovat edenneet jämäkästi toimintojen optimoinnissa ja päällekkäisyyksien karsinnassa, sanoo Elisa Kommunikationin toimitusjohtaja Pertti Laukkanen.

Elisa omistaa ryppäästä noin 65 prosenttia. Osuus tulee vielä kasvamaan, sillä Elisa aikoo liittää ryppääseen vielä lisää operaattoreita. Muina osakkaina ovat kaupunkien tekniset laitokset, alueelliset säästöpankit ja sijoitusyhtiö Apax. Ryppäällä on 100 000 asiakasta, joista kolmasosa on yrityksiä.

Elisa on luvannut saada Saksan toimintonsa voitollisiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Tuoreimmat osastosta