200205215 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hinta-ale laski metsäyhtiöiden tähtituotteen tuoton puoleen

Sanomalehtipaperi edelleen paras, muissa tuotteissa vakavia kannattavuusongelmia

8.5.2002 19:26

Sanomalehtipaperin halpeneminen vuoden vaihteessa leikkasi 40 prosenttia paperiteollisuuden tämän hetken tähtituotteen tuottoisuudesta. Muissa metsäteollisuustuotteissa on isompia kannattavuusongelmia kuin päällisin puolin näyttää.

Stora Enson sanomalehtipaperiin sijoittama pääoma tuotti vielä loppuvuonna hulppeat 40,6 prosenttia, mutta tammi–maaliskuussa tuotto rysähti 24,3:een. Osavuosikatsauksessaan toimialoista vain liikevoittoprosentin ilmoittavalla UPM-Kymmenellä kävi samoin; ?newsin? liikevoittoprosentti putosi 15:n päältä yhdeksään.

Tällaiseen pudotukseen riitti sanomalehtipaperin halpeneminen kymmenellä prosentilla. Koneiden käyntiasteet laskivat nekin 85 prosentin tuntumaan.

Mainittujen yhtiöiden liikevaihdosta sanomalehtipaperi tuo noin 12 prosenttia. Sanomalehtibuumin hiipumisella on kuitenkin isompi merkitys, sillä esimerkiksi Stora Ensolla se teki kolmanneksen viime vuoden liikevoitosta.

Muutosta korostaa se, että aikakauslehtipaperin kannattavuus huononi paikoin sanomalehtipaperiakin enemmän. Hienopaperin ja kartongin kannattavuuden paraneminen ei vielä kata menetyksiä.

Omistajille lisäarvoalähinnä sanomalehtipaperista

Sanomalehtipaperin ylivoima näkyy vielä selvemmin, jos sitä tarkastellaan taloudellisen lisäarvon (EVA = Economic Value Added) tunnusluvulla. Se saadaan vähentämällä liikevoitosta pääoman keskimääräiset, painotetut kustannukset.

Omistajalähtöisissä tarkasteluissa suositulla EVA:lla nähdään, jääkö tulosta niin paljon, että sijoitetulle pääomalle saadaan sen kustannuksia suurempi tuotto.

Auliimmin lukujaan esittelevän Stora Enson vuosikertomus kertoo, että viime vuonna yhtiöön syntyi merkittävää lisäarvoa vain sanomalehtipaperista, 386 miljoonaa euroa. Kartonkituotantoon sijoitettu pääoma tuotti sen kustannuksia enemmän, mutta aikakauslehtipaperi pyöri omillaan ja kaikki muut tuotteet söivät sijoituksia.

Dernecon -yhtiön simulaattorilla on laskettu kaikkien pohjoismaisten, keskeisten saksalaisten sekä thaimaalaisten sellu - ja paperitehtaiden tuotanto ja siihen sitoutuneen pääoman tuotto. Tietokannassa on 190 tehtaan tiedot.

– Sanomalehtipaperitehtaiden vuotuinen taloudellinen lisäarvo oli loppuvuoden hinta- ja kustannustasolla 559 miljoonaa euroa. Muissa lisäarvoa kertyi yhteensä vain noin 290 miljoonan euron vuosivauhtia. Monissa paperilajeissa on vakavia kannattavuusongelmia, metsäteollisuuskonsultti Heikki J.W. Salonen ynnää tulokset.

Stora Enso kertooeniten itsestään

Sanomalehtipaperin huipputuottojen putoaminen tavallisen hyviin lukuihin ja muiden laatujen vaisu meno pistää Salosen epäilemään suhdannekuopan väitettyä ohitusta.

– En tiedä, onko kuopan yli jo menty. Voi olla, että pohjalla ollaan nyt ja se pohja voi olla pitkäkin.

Konsultti laskee kannattavuutta paitsi yhtiö- ja maakohtaisesti, myös tehtaittain, linjoittain ja tuotteittain. Salosen simulaattori esimerkiksi jauhaa 60 paperi- ja kartonkilajille täydelliset tuloslaskelmat kulloisellakin hinta- ja kustannustasolla ja käyttöasteella.

Sijoittajalla ei ole vastaavaa strategisen analyysin työkalua. Hän on yhtiöiden tiedottamisen armoilla.

– Stora Enso on alan paras tiedottaja, sitä pystyy jo analysoimaan. Sen raportointitavasta saisi tulla alan standardi, Salonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?