200207711 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ciscon tulosparannusveti kurssit nousuun

Julkaistu: 8.5.2002 20:06

Osakekurssit vahvistuivat selvästi keskiviikkona lähes kaikilla rintamilla Helsingin pörssissä. Eniten nousivat teknologiaosakkeet ja toimialaindekseistä tietoliikenne ja elektroniikka, muut palvelut sekä monialayritykset. Muiden palveluiden indeksissäkin vahvimpia nousijoita olivat sektorin teknologiayritykset Novo Group ja Aldata Solution.

Myös metsäindeksi vahvistui runsaat pari prosenttia kaikkien suurien metsäyhtiöiden osakkeiden oltua voimakkaassa ylämäessä. UPM-Kymmenen kurssi nousi lopulta 2,4 prosenttia 41,50 euroon, kun investointipankki Merrill Lynch lisäsi suomalaisen metsäjätin osakkeen omalle eurooppalaisten osakkeiden huippusuosituslistalleen.

Jo aamulla nousussa olleet osakkeet saivat lisää tuulta purjeisiin Yhdysvalloista, missä teknologiaosakkeiden Nasdaq oli yli viiden prosentin nousussa kun varsinainen kaupankäynti loppui Helsingissä. Myös Dow Jones- ja S&P 500 -indeksit olivat kehittyneet suotuisasti.

Hex-yleisindeksi kohosi 3,9 prosenttia 6 865,01 pisteeseen ja teknologiaosakkeiden indeksi Hex Tech 5,1 prosenttia. Pörssin kokonaisvaihto oli 616 miljoonaa euroa ja Nokian osuus siitä 419 miljoonaa.

Nokia vahvistui lopulta 6,1 prosenttia 17,83 euroon ja Sonera myös 6,1 prosenttia 4,55 euroon.

– Nokian nousu johtuu lähinnä Ciscon odotukset ylittäneestä tuloksesta. Pidän nousua hieman perusteettomana, vaikka Ciscon tulos olikin odotuksia parempi. Ciscon tulosparannus johtui nimittäin pelkästään yhtiön sisäisistä tehostustoimenpiteistä, ja markkina pysyy vähintäänkin yhtä haastavana kuin se on ollutkin vuoden verran, huomautti Evlin analyytikko Karri Rinta.

Rinnan mukaan mukana saattaa olla hieman helpotuksen tuomaa rallia, kun nyt yhdeltä isolta teknologiayhtiöltä saadaan positiivinen signaali uutisten oltua kuukauden verran pelkästään negatiivisia.

Kovimpien nousijoiden listalta löytyvät muun muassa Endero, Aldata, Novo sekä Perlos. Aldataa lukuun ottamatta kaikki olivat yli kymmenen prosentin nousussa. Nousukärjen yhtiöistä Aldata ja Novo julkistivat tiistaina alkuvuoden tuloksensa. Näistä Aldata otti tiistaina rajusti takapakkia, joten keskiviikon nousussa oli rekyylin makua.

Välittäjäarvion mukaan Aldatan nousu saattaa johtua siitä, että edellispäivän pudotus oli mahdollinen ylireagointi markkinoilta, ja nyt markkinasentimentin parannuttua katsotaan, mitkä osakkeet ovat eniten pudonneet.

Kovimpien laskijoiden joukosta löytyi myös keskiviikkona tuloksensa julkistaneita yhtiöitä kuten Sysopen ja Honkarakenne. Näiden osakkeiden vaihto kuitenkin jäi melko vähäiseksi.

Korot nousivat osakekurssien nousun myötä

Korkomarkkinoilla Euroopan pitkät korot nousivat selkeästi osakekurssien vahvistumisen vuoksi. Nordean analyytikon Juha Vainikaisen mukaan korkomarkkinat saivat pientä tukea Yhdysvaltain keskuspankilta, sillä Fed näkee yhä epävarmuutta talouden toipumisessa.

Saksan 10-vuotisen valtiolainan korko liikkui 5,16 prosentissa kello 15.55, kun edellispäivänä päädyttiin 5,10 prosenttiin. Korko-odotuksille herkän kaksivuotisen lainan korko oli kivunnut kuusi korkopistettä 4,14 prosenttiin. Kesäkuun bund-futuuri liikkui tasolla 105,88, kun tiistaina sulkeuduttiin tasolle 106,21.

Suomen valtion lyhyen vuonna 2003 erääntyvän lainan korko liikkui 4,02 prosentissa ja pisimmän vuonna 2013 erääntyvän lainan korko 5,36 prosentissa.

Dollari teki suurimman päivänousunsa euroon nähden kahteen kuukauteen, kun luottamus yhtiöiden tulosten kasvuun nosti pörssikursseja New Yorkissa. Tämä lisäsi dollareiden kysyntää osakeostojen rahoittamiseen. Dollari liikkui iltapäivällä 128,58 jenissä, kun se noteerattiin New Yorkissa myöhään tiistaina 128,07 jeniin. Euro noteerattiin 0,9087 dollariin, kun yhteisvaluutalla sai edellispäivänä 0,9148 dollaria.

Tuoreimmat osastosta