200201470 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Eimo hyötyi ja Perlos kärsiSonyn ja Ericssonin yhteisyrityksestä

Julkaistu: 3.5.2002 18:59

Japanilaisen Sonyn ja ruotsalaisen Ericssonin matkapuhelintuotannon yhdistyminen tuntuu selvästi myös suomalaisissa alihankkijoissa, joille Ericsson on ollut Nokian ohella tärkein asiakas.

Muun muassa matkapuhelinten kuoria valmistava Eimo kertoi eilisessä osavuosikatsauksessaan kahden tärkeimmän kännykkäasiakkaansa lisänneen ostojaan tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden loppuun verrattuna.

Hallituksen varapuheenjohtaja Elmar Paananen vahvistaa, että ostojen lisääntyminen liittyy osaltaan Sonyn ja Ericssonin matkapuhelintuotannon yhdistämiseen.

– Ei ole niin, että olisimme voittaneet jonkin projektin toiselta valmistajalta, vaan kyse on aikamoisesta rakennemuutoksesta, joka on tapahtunut Sony-Ericssonin sisällä. Se on uusi firma, joka katsoo uudestaan toimittajaverkkoaan, luonnehtii Paananen.

Eimon liikevaihto yli kaksinkertaistui tammi–maaliskuussa 66,7 miljoonaan euroon, kun mukana on Eimon ostama amerikkalainen Triple S Plastics -yhtiö. Ilman Tripleäkin Eimon liikevaihto kasvoi 21 prosenttia. Uusien toimitusten ansiosta kasvu on siis reipasta, varsinkin kun sen suhteuttaa alan yleiseen tilanteeseen.

Uusien kännykkätoimitusten lisäksi yhtiön liikevaihtoa ovat kasvattaneet osatoimitukset autoteollisuuden suurimpiin alihankkijoihin kuuluvalle kanadalaiselle Magnalle.

Eimon toiminta myös tuottaa aiempaa paremmin, sillä yhtiön tulos ennen satunnaiseriä nousi vajaasta miljoonasta eurosta 3,8 miljoonaan.

Toiselle suurelle suomalaiselle kännykkäkuorien valmistajalle Perlokselle Sony-Ericssonin järjestelyt ovat puolestaan tienneet merkittävää tuotannon vähenemistä.

Toimitusjohtaja Timo Leinilän mukaan Sony-Ericsson on siirtänyt tuotantoaan Euroopasta varsinkin Kaukoitään, mikä on tarkoittanut loppua suurimmalle osalle Perloksen toimituksista. Vielä vuonna 2000 Ericsson oli Perlokselle noin 70 miljoonan euron asiakas. Nyt tämä tulovirta on siis poissa.

Tuotannon väheneminen on tiennyt Nurmijärven tehtaan sulkemista ja Englannissa sijaitsevan tehtaan tuotantolinjojen muuttamista lääketeollisuustuotteille sopiviksi.

Perlos valmistaa Sony-Ericssonille edelleen antennituotteita, ja se pyrkii pääsemään myös muilla tuotteillaan uudestaan yhtiön toimittajaksi.

Leinilän mukaan liikevaihtoa on tämän vuoden alussa laskenut Sony-Ericssonin lisäksi joidenkin projektitoimitusten ontuminen. Käytännössä kännykkäkysyntä ei siis ole ollut niin suurta kuin päämiesten kanssa on alunperin ennakoitu.

Menetykset ovat rokottaneet melkoisesti Perloksen myyntiä. Eilen julkistetun osavuosikatsauksen mukaan liikevaihto pieneni tammi–maaliskuussa 40 prosenttia vuodentakaisesta. Tulos laski vielä jyrkemmin.

Kännykkäteollisuuden alihankkijoista myös tuotantolinjojen valmistaja PMJ automec julkisti perjantaina osavuosikatsauksensa. Kännykkämyynnin kasvun hyytyminen näkyy yhtiön liikevaihdon putoamisessa viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä, mutta yhtiön säästökuuri on nostanut tuloksen jo plussalle. Yhtiö on vähentänyt vuoden aikana henkilökuntaa viidenneksen reiluun 350:een.

Niin PMJ automec kuin Eimo ja Perloskin odottavat telealan näkymien alkavan loppuvuotta kohti kirkastua, vaikka suuri epävarmuus vielä piinaakin alaa.

Tuoreimmat osastosta