200203817 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mikä on, kun ei Tanjakaan vedä?

2.5.2002 15:08

Ei oo vappupuhujillakaan helppoo! Tämä tuli väistämättä mieleen, kun maalla kasvanut ja Espooseen päätynyt Sisäinen tarkastaja eksyi Suomen Keskustan vappujuhliin Tapiolan keskustassa. Yhtenä juhlapuhujana oli itse Tanja Karpela, mutta väkeä tungeksi kansanedustajan ympärillä vain kymmenkunta.

Kyseessä oli Keskustanuorten Nyt riittää -vappumarssi, joka alkoi vappupäivän aamuna Keilaniemestä Nokian portilta ja päätyi Tapiolaan ulkoilmatilaisuuteen. Sen vielä ymmärtää, ettei Espoon lökäpöksyjen mielestä keskustassa ole niin sanotusti hyvää pöhinää, mutta ettei Tanjakaan kiinnosta!

Paikalla olleilla keskustanuorilla oli jykeviä julisteita, joissa mollattiin hallitusta, ja banderollien kuvitukseksi oli saksittu myös Paavo Lipposen kuvia. Jostain syystä Sauli Niinistön kuvat oli tällä kertaa jätetty propagandaosaston keskusvarastolle.

Antero ei taidaenää pyrkiä

Jos kansanedustaja Antero Kekkonen (sd.) olisi osake, nyt olisi aika myydä. Ajatus pulpahti sisäisen tarkastajan päähän vappuaattoiltana, kun hän havaitsi Kekkosen pienen helsinkiläisravintolan pöydässä iltapäivälehti kädessä. Yksin istunut Kekkonen näytti työväen suurena juhlana suunnilleen yhtä iloiselta kuin ladun varteen jäänyt pariton lapanen.

Näystä saattoi päätellä, ettei Kekkonen enää ensi kevään eduskuntavaaleissa kalastele kotikaupunkinsa Kotkan ääniä. Luulisi niiden kuitenkin kiinnostavan Sdp:n varapuheenjohtajan vaalissa, jossa Kekkonen on mukana.

Management by perkelepelottaa yhä ruotsalaisia

Viikko sitten tällä palstalla muisteltiin 80-luvulla Ruotsissa esiintynyttä management by perkele -pelkoa. Tuolloin kyseisen johtamismetodin pelättiin leviävän kansankotiin suomalaisten yritysostojen seurauksena.

Nöyrästi täytyy myöntää, että asian käsittely historiallisena ilmiönä oli ennenaikaista. Ei perkeleiden pelko ole Ruotsista mihinkään kadonnut.

Viimeisin todiste tästä on Resumé-lehdessä julkaistu Ruotsin television uuden ohjelmajohtajan Leif Jakobssonin haastattelu. Ylestä Sveriges Televisioniin siirtyneen Jakobssonin pelätään tuovan mukanaan tuon kyseenalaista kuuluisuutta saavuttaneen management by perkele -ajattelun. Epäilyksen syyksi riittää se, että Jakobsson meni haastattelussaan ihmettelemään, kuinka paljon ruotsalaiset jaksavatkaan erilaisissa palavereissaan puhua.

Lakittomuus eiollutkaan salaliitto

Jo vappuaattona tarkastaja havaitsi omituisen ilmiön: eduskuntatalon edustan presidenttipatsaista kahdella oli päässään valkolakki, mutta K.J. Ståhlberg seisoi paljain päin. Tarkastajaa hävetti. Hän arvasi kyseessä olevan tupsulakkien jäynän, mutta jutun kärkeä tarkastaja ei tavoittanut. Oliko kyse kaunasta juristeja kohtaan?

Vapun jälkeen tarkastaja otti asiasta selvää. Teknillisen korkeakoulun edustajien mukaan kyseessä ei ollut mikään erityinen Ståhlbergiin kohdistunut jäynä. Lakittomuuden syyksi epäiltiin joko lakin vienyttä tuulta tai Ståhlbergin patsaan korkeutta, mikä tekee siitä liian hankalan lakitettavaksi.

Tarkastaja huokasi helpotuksesta. Ei salaliittoa eikä aukkoa yleissivistyksessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?