200205975 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Naisyrittäjyys uhkaa hiipua ilman elvytystä

Nuorten kiinnostus laskee

30.4.2002 15:04

Pienten ja keskisuurten yritysten määrän väheneminen sekä yrittäjien ikääntyminen on herättänyt huolta päättäjissä. Uutena voimavarana on toivottu naisista lisää yrittäjiä. Tuoreen selvityksen mukaan naisyrittäjyyskin on hiipumassa Suomessa, vaikka sille olisi yhteiskunnallista tilausta muun muassa hoitoalan palvelujen yksityistyessä ja työvoiman vapautuessa perinteisiltä naisaloilta.

Kansainvälisessä naisyrittäjyysseminaarissa Kuopiossa puhunut Marjukka Aarnio kauppa- ja teollisuusministeriöstä kertoo, että naisten yrittäjäaktiivisuus on edelleen miehiä noin puolet alhaisempaa. Naisten osuus alkavista ja uusista yrittäjistä vain noin kolmannes, mikä yltää viime vuonna tehdyssä kansainvälisessä vertailussa vasta 14. sijalle.

Suurimpina esteinä yrittäjäuralleen naiset mainitsevat Aarnion mukaan rahoitusvaikeudet sekä puutteet johtamisen, myynnin ja markkinoinnin osaamisessa. Naisten nousseesta koulutustasosta huolimatta heillä on edelleen niukalti kokemusta johtajuudesta ja työantajaroolista. Toisaalta verkostoitumisen erilaisten yhteenliittymien ja yhdistysten muodossa on todettu alentavan naisten kynnystä ryhtyä yrittäjäksi.

Myös naisten yhteiskunnallisen aktiivisuuden lisääntyminen nostanee ajan mittaan heidän suhteellista osuuttaan yrityskentässä. Silti erityistoimenpiteetkin olisivat paikallaan myönteisen kehityksen vauhdittamiseksi. Kauppa- ja teollisuusministeriön yrittäjyyshankkeessa naisyrittäjyys on yksi osa-alue. Sitä varten on muun muassa maakunnallisissa työvoima- ja elinkeinokeskuksissa startannut naisyritysneuvojien verkosto. Lisäksi naisyrittäjyyden hyvien esimerkkien kannustama mentorointi on alkanut Uudellamaalla, ja se on laajenemassa muihinkin maakuntiin.

Yrittäjänaisillekin sijaisuustukea

Naisyrittäjäseminaarin pääpuhujana ollut kansanedustaja Anneli Jäätteemäki (kesk.) oli huolissaan, että etenkin nuorten naisten kiinnostus yrittäjyyteen on laskenut selvästi.

– Viime vuonna alle 35-vuotiaiden naisyrittäjien määrä pieneni 10 prosenttia eli lähes 2 000 henkilöllä. Paljon aikaa vaativan perhe-elämän ja haasteellisen yrittämisen yhteensovittaminen ei ole helppo yhtälö.

Käytännön keinoina olisi Jäätteenmäen mukaan harkittava muun muassa verovähennysoikeuden antamista yrittäjälle, kun hän joutuu huolehtimaan lapsen sairauden aiheuttamista sijaisjärjestelyistä.

– On kohtuutonta, ettei naisyrittäjä pääse työnantajana nauttimaan samoista eduista, joita hän velvollinen järjestämään työntekijöilleen. Nyt on myös selvitettävä, miten tasa-arvonäkökulma konkretisoituu EU-tukipäätöksissä ja syntyykö riittävästi naisten perustamia yrityksiä sekä naistyöpaikkoja.

Finnveran naisyrittäjälainojen kiintiöiden olisi niinikään riitettävä kaikkiin mielekkäisiin naisyrittäjähankkeisiin. Jäätteenmäen mukaan olisi myös selvitettävä, voidaanko kehitysalueella toimiville naisyrittäjille antaa hieman nykyistä reilummin porrastettuna korkohuojennusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?